sabato 30 giugno 2018

Doriska koinespråk

 
Det är ej allena joniskan, via attiskan, som utvecklades till ett koinespråk under antik tid, därefter avynglandes till dagens språkliga grekiska variant.

Ett doriskt koinemål var måhända en tidig rival till attiskan, i likhet med situationen på det politiska planet emellan rivalstäderna Sparta et Athen. Det doriska koine verkar ehuru havandes haft föga med Sparta att göra, utan det hade snarare en kommersiell bakgrund då det verkar havandets sin grund på ön Rhodos med sina stora köpmannakontakter med det ptolemaiska Egypten, och språket nyttjades för en tid i officiella dokument i hela de södra delarna av den egeiska övärlden.

På Rhodos skall språket även åtminstone ha kvarlevt framtills den kristna tiden.

Ett annat doriskt koinespråk figurerade i den akaeanska ligan som var aktiv runt 280-146 f.kr. och som var en federation av peloponnesiska städer söder om Korintbukten som först skapades i syfte att motverka makedonskt herravälde, men som senare istället valde att be det makedonska riket om hjälp i syfte att stävja Spartas maktanspråk.

Doriskan finnes idag endast kvar via den tsakoniska varianten talandes utav en snabbt avdagande herdebefolkning om några hundra familjer.


















~

Läs mer om detta i boken Europas tungomål.

Nessun commento: