sabato 22 settembre 2012

Belgarna i Britannien - Europas tungomål CLXVIII



När belgierna foro över kanalen till de Brittiska öarna är omdiskuterat og det finnes heller inga bra arkeologiska bevis för tidpunkten, men mycket tyder på att detta i likhet med kontakterna samt invandringen till brittiska öarna skedde i flera olika invandringsvågor under en lång tidsperiod och att det rådde relativt fredliga kontakter emellan nykomlingar og ursprungsbefolkning, åtminstone till en början. Mycket av självaste kulturspridningen, inklusive språken, kan havandes skett etappvis och via kulturella kontakter, genstudier antyder även detta. Vissa myter samt lingvistiska egenheter antyder att de första keltiska invandrarna till Irland var från Iberien. Latènekulturen har hursomhelst lämnat vissa spår även här omkring 100 f.kr., vid samma tidpunkt som de gallogermanska belgierna invandrade - men hallstattliga kopplingar från 600 f.k. har åtfunnits i nordöstra Skottland, men arkeologiska artefakter kan givetvis icke trovärdigt kopplas till etniciteter, någonstans häremellan får således finnas troligt. Att migrationsvågen över kanalen var pågående vid romersk tid kan ses i De bello Gallico där det finnes återberättat. Belgernas tungomål åtfanns således på bägge sidor av kanalen och man anser att brittonskan och därmed dagens walesiska, bretonska, med flere, äro direkta ättlingar till galliskans belgiska, varvid man ju givetvis kan säga att kontinentalkeltiskan fortfarande är i livet, både på kontinenten samt på den Storbritanska ön. Det var romarna som satte stopp för den keltiska kulturens expansion i fastlandseuropa samt i England, men exempelvis på Éire och i Kymrien levde den kvar och i viss grad så göre den fortfarande det. I vissa delar av England fanns belgiskhärkomna språk kvar framtills minst 1200-talet, och andra kulturella element finnes bitvis kvar än idag. I Italien underkuvades gallerna 198-191 f.kr., i Frankrike 125-50-talet f.kr. och på Balkan 35-9 f.kr., så hände i område efter område som romarna besteg.














~

Axat från boken Europas tungomål.

Taggar: Europas tungomål, språk, folk, kelter, galler, galliska, britonska, walesiska, bretonska, gäliska, iriska, Storbritannien, Belgien, belgiare, int

~~~Ett år sedan~~~

- Paris-Khartoum

~

3 commenti:

Nalle Puff ha detto...

Eftersom Belgica (Gallia Belgica) är latinska termer så bedömer jag det som fria fantasier att belgare skulle ha rört sig över någon kanal vid den tiden du skriver om.

Anyway vad fan är en belgare? Det är iaf inte en flamländare och det är inte en vallon.

S.A.I. Steve Lando ha detto...

Det är en keltisk term, och du kan läsa mer om dessa i boken "Europas tungomål", men utveckla gärna din missbedömning.

Nalle Puff ha detto...

Möjligt att Belgae är det. Belgica är någon form av latrinsk rotvälska.

Belgien fanns inget de stammarna som var Belgae tror jag knappast därför identifierade sig som belgare.
Sanningen är ju att de som bor där idag inte ens gör det.

Vad ska jag med din bok till? När det är uppenbart att de är fylld av pk-smörja. Där du applicerar dina nymoderna moraliska uppfattningar på en gammal värld.