Söpäror
är en traditionell maträtt från Orsa, vi alla med härkomst därifrån bör avnjuta
denna förvånandes goda men enkla rätt, helst kokad i en traditionell kittel men
soppkastrull går bra. Som de flesta bra soppor så växer den i smak över några
dar.
1 rimmad
fläsklägg, knäckt
6 potatisar
3 morötter
3 små
palsternackor
2
persiljekvistar
en bit selleri
½ kålrot
6 lagerblad
20 vitpepparkorn
grönsaksfond
en knippe
kordianer, salt, nymald vitpeppar
• Skala og dela
potatisarna i fyra delar, skala og ansa alla grönsaker skärandes dem i små
kuber. Koka upp ordentligt med vatten i en gryta täckandes fläskläggen låtandes
det koka upp samt skumma av ordentligt. Tillsätt lagerbladen, salt,
vitpepparkorn låtandes läggen koka i omkring 1 ½ timme.
• Tag upp den
låtandes den svalna, tagandes därefter loss köttet skärandes det i mindre
bitar.
• Koka upp
buljongen, tillsätt grönsakerna, grönsaksfond, låtandes det koka under omkring
15-20 minuter läggandes även i köttet mot slutet, samt sist koriandern.
• Servera
soppan med god svensk senap vid sidan om samt tunnbröd med egengjord småost i.
Småost
1 liter mjölk
3 deciliter
filmjölk
1 ½ matsked
vispgrädde
gräslök
salt, vitpeppar
• Koka upp
mjöljen till nästan kokpunkten, drag då mjölken från plattan tillsättandes
filmjölken i en fin stråle under försiktig omrörning tills en ostmassa börjar
bildas.
• Sila från
vätskan.
• Kyl
ostmassan, smaksätt den sedan med grädde, gräslök, salt, vitpeppar.
~
Nessun commento:
Posta un commento