sabato 28 ottobre 2017

Söpäror - Orsagryta recept - Landologica CCCIXC


 
Söpäror är en traditionell maträtt från Orsa, vi alla med härkomst därifrån bör avnjuta denna förvånandes goda men enkla rätt, helst kokad i en traditionell kittel men soppkastrull går bra. Som de flesta bra soppor så växer den i smak över några dar.

1 rimmad fläsklägg, knäckt
6 potatisar
3 morötter
3 små palsternackor
2 persiljekvistar
en bit selleri
½ kålrot
6 lagerblad
20 vitpepparkorn
grönsaksfond
en knippe kordianer, salt, nymald vitpeppar

• Skala og dela potatisarna i fyra delar, skala og ansa alla grönsaker skärandes dem i små kuber. Koka upp ordentligt med vatten i en gryta täckandes fläskläggen låtandes det koka upp samt skumma av ordentligt. Tillsätt lagerbladen, salt, vitpepparkorn låtandes läggen koka i omkring 1 ½ timme.
• Tag upp den låtandes den svalna, tagandes därefter loss köttet skärandes det i mindre bitar.
• Koka upp buljongen, tillsätt grönsakerna, grönsaksfond, låtandes det koka under omkring 15-20 minuter läggandes även i köttet mot slutet, samt sist koriandern.
• Servera soppan med god svensk senap vid sidan om samt tunnbröd med egengjord småost i.


Småost

1 liter mjölk
3 deciliter filmjölk
1 ½ matsked vispgrädde
gräslök
salt, vitpeppar

• Koka upp mjöljen till nästan kokpunkten, drag då mjölken från plattan tillsättandes filmjölken i en fin stråle under försiktig omrörning tills en ostmassa börjar bildas.
• Sila från vätskan.
• Kyl ostmassan, smaksätt den sedan med grädde, gräslök, salt, vitpeppar.
















~
 

Nessun commento: