varandes en vermouth lengadòc samt
långt mer somrig, söt, citrusaktig, än de övriga stora vermoutherna, kyld slinkes
ner när som lemonad, med smak av citrusskal og nötter, med kryddig emfas,
särledes vid uppnådd rumstemperatur, producerat sedan 1813 i en process som ej
moderniserats sedan 1850, i huvudsak nyttjas de vita druvorna Picpoul de Pinet
et Clairette
druvsorterna producerar lätta
fruktiga viner som man låter mognas i kanadensiska ekfat under åtta månader
inomhus, varefter de upphälles i mindre ekfat som förvaras utomhus under
ytterligare ett år så att de olika klimatologiska elementen får giva sin
påverkan samt så får änglarna taga sin del, runt 6-8 % viljandes de ha,
givandes ett torrt fullkroppsligt bärnstensaktigt vin som i det närmaste kunne
liknas med Madeira eller Sherry
vinet tages ånyo in där de lämnas
under några månader samt senare bländas tillsammans i nya ekfat, en mindre
mängd mistelle, samt fruktessenser, tillföres vinet hvilket förmjuknar samt
smakupphöjer det, en noillypratisk unik form utav maceration sker under trenne
veckor varpå en blandning utav runt tjugo örter og kryddor ilägges för hand varje
dag, hvilka kryddor og örter detta röre sig är hemligt sedan 1813, efter sex
veckor är drycken drickesklar
Noilly prat är en utav de oftast
nyttjade ingredienserna utav den välkända gindrinken Martini, döpt efter
en utav deras tidigare största vermouthkonkurrenter, men nu äges ändå märkena
utav samma ägare, Martini &Rossi, nu mergat i Bacardi-Martini.
Jag dricker min Noilly Prat hellre
ren.
~
Nessun commento:
Posta un commento