Asteroiderna varierar i storlek från mindre gruskorn till giganter på några hundra kilometer, Pluto är jämförbar med de största asteroiderna havandes debatterats livligt om det är en planet eller ej varvid icke-sidan för närvarande är i majoritet. Den 24 augusti 2006 fattades beslut i Prag av International Astronomical Union att Pluto bör benämnas som en såkallad småplanet, en planetoid.
Emellan Jupiter et Mars banor åfinnes det så kallade asteroidbältet med tusentals kroppar utav varierande storlekar, från sandkorn till hundratalet kilometer, som verkar vara uppbyggda av essentiellt samma saker som de inre planeterna og ytorna äro esomoftast belagda med sten. De här asteroiderna har antagningsvis hindrats att slå sig samman till planeter genom ständiga gravitationella krafter som kommit från giganten Jupiter. Utanför Neptunus bana finns det mängder av entiteter som benämns tillhörandes Kuiperbältet. Dessa består i likhet som med de yttre planeterna utav mer lättflyktiga ämnen, här oftast is samt koldioxid, rörandes sig i någorlunda cirkulära banor runt solen.
Utöver dessa finnes en stor mängd kroppar som har mycket mer avlånga banor og därför ej så ofta befinner sig i solens närhet utan istället ute i yttre rymden, anledningen till detta kan ligga i att de fått sina positioner störda utav de större planeterna därvidalags slungats ut i mer avlånga banor. De äro som oftast smutsiga isberg og passerar ibland solsystemets inre regioner varvid de kan iakttagas som kometer, den karaktäristiska svansen syns när detta sker då ytskiktet förångas av värmen och solvinden ligger på. Bedömningar av antalet dylika klumpar är uppåt miljardtals och de bildar tillsammans det vi oftligen benämnom Oorts moln.
Detta moln når förslagsvis ut till hälften av avståndet till vår närmaste grannstjärna.
Gällande livsprocesserna så är alla dessa himlakroppar av intresse då vi vetom att dessa haft stor påverkan på uppbyggnaden utav de inre planeternas atmosfärer, og det är ej heller uteslutet att dylika himlakroppar bidragit jorden med organiska föreningar. Man vete att många av dessa himlakroppar innehaver en stor del organiskt material, exemplen äro många av de meteoriter som innerhåller stora mängder kolföreningar behavandes sina antagliga ursprung i de yttre delarna av asteroidbältet. Men halterna äro ännu högre hos kometerna og det verkar som hela en tredjedel utav smutsen på isbergen utgör organiskt material, hvilket gör det intressent utifrån att man även tror att kometerna haft samma sammansättning sedan skapelsetiden, hvilket ju antyder att organiskt material är ganska vanligt uti universum.
~
+ Liv i Universum?, Χάος, Vatten på Jorden
Taggar: rymden, universum, planeter, planetoider, planetologi, asteroider, Pluto, Kuiperbältet, Oorts moln, kometer, livet, int
~~~Tre år sedan~~~
- Livet
~
Nessun commento:
Posta un commento