lunedì 3 ottobre 2011

Illyriska – Europas tungomål NI

~
Det illyriska språket samt dess talare hava även dem gömt sig i historiens dunkla värld. Det illyriska tungomålet finnes bara kvar i en enda inskrift om trenne ord, plus några enstaka glosor, till exempel sabaia som var en sorts øl og sybina ‘jagtspjut’.

Illyriska talades på nordvästra Balkanhalvön - man är icke säker på om detta tungomål är av indoeuropeisk härkomst, men man har antagit detta och det sparsamma materialet kan kanske tänkas antyda tillhörigheten. En teori går ut på att den moderna albanskan härrör från det fornillyriska tungomålet, men man haver ej lyckats uppnå säkerhet i denna intressanta fråga eftersom inga reella bevis finnes till hands - lingvister kan i alla fall se tillbaka på ordet ‘dimma’ som på illyriska blir rhinos och som verkar ha en likhet med en albansk motsvarighet i gammalalbanskans ren som i modern tid överförts till ordet för ‘moln’ re / rê. Det finnes även en del andra plausibla ord som bär stor eller nära stor likhet emellan eventuellt illyriska ord samt albanska förekomster, men att verkligen tala om albanskan som ett illyriskt språk är att gripa efter rena spekulationer mest grundat på geografi samt faktumet att albanskan bildar en egen grupp i det indoeuropeiska trädet av moderna språk. Albanskan finnes dessvärre ej nedskriven förrän på 1400-talet och då hade språket genomgått stora förändringar bland annat genom stora inlån från turkiska, slaviska, helleniska och latin. Det finnes även flere som har försökt att knyta samman illyriskan med exempelvis germanskan eller till og med baltiskan, eller då baltoslaviskan, detta sistnämnda med hjälp av ett onomastiskt material, hvilket gett konklusion kring likhet emellan baltiskan samt illyriskan i till exempel u-vokalismen och produktiviteten kring suffixen -nt- och -st- - väldigt lösa og plausibla liknelser således. En ganska skojig teori är det illyriska ordet för ‘handel, marknad’ som bäst kan skönjas i namnet Tergeste ‘Trieste’, detta haver man menat vara en typisk illyriskbaltoslavisk isogloss med ryskans torg, albanskans treg för ‘marknad’, hvilket implicerar att nordgermanskans torg samt finskans turku äro slaviska inlån. Ett faktum är ehuru att handelstermer ofta äro vandringsord og härstamningen av ordet har ingalunda med ‘illyriskbaltoslaviskan’ att beskaffa, utan det är ett vandringsord som kanske har kommit till oss från altaiskans mongoliska och ordet torga / torqu betyder just ‘silke’ på mongoliska. Ja, eller så har mongoliskan fått ordet från illyrobaltoslaverna.


Illyrium

De flesta arkeologer är överens om att Illyrium har en kontinuerlig historia og kultur ända från den tidiga bronsåldern, förutom att man i den södra delen var kraftigt influerad av den helleniska kulturen. Men det verkar även som om det har skett en kraftig kulturell förändring före bronsåldern om man skall gå efter arkeologiska undersökningar, och detta kan givetvis betyda att ett nytt folk har gjort entré - det illyriska folket, eller rättare sagt, det folk som senare kom att kallas illyrier och som antagligen har blivit uppblandat med det, eller de, folk som innan bodde där. Illyrierna var sedermera uppdelade på ett stort antal stammar eller övergripande stamorganisationer och man vet ej om det fanns olika variationer i målen samt huru stora dessa skillnader i så fall var - det kan ju mycket väl vara så att det var flera helt olika språk. Ort- och personnamnsstudier har bedrivits och utifrån dessa så kan man utdraga den plausibla slutsatsen att illyriskan var uppdelad på minst två eller tre olika grenar, den sydöstra illyriskan, den centrala illyriskan samt liburniskan, som vi kommom nämna vidare under venetiskan. Den sydöstra illyriskan skall då ha residerat i Dalmatien ända ned till Epirus och den centrala kan spåras från Dalmatien och över västra samt södra Bosnien. Epirus är som bekant ett område i södra Albanien och nordvästra Hellas, en av stammarna i området, molosserna, tog ledningen i området bildandes ett epirotiskt stamförbund som de ledde. Molosserna understödde dessvärre även en hellenisering av sitt folk och av sina grannar. Epirus stödde makedonierna et deras kung i kampen mot romarna och som hämnd för detta, forslade romarna iväg omkring 150 000 slavar. Romarna erövrade hela området under flertalet krig och regionen blev inkorporerad vid första århundradet f.kr., men då blev Illyrium i sin tur en lojal del av riket och flertalet kejsare kom just från detta Illyricum, exempelvis Diocletianus samt Konstantin. Den romerska armén rekryterade även en stor del människor härifrån. Illyrierna var ehuru inte själva så omtyckta av sina naboer, i synnerhet hos hellenerna och makedonierna fanns illsämja gentemot dem - Homeros beskyllde de illyriska stammarna dardani och paeones för att vara allierade med trojanerna, hvilket sågs som en styggelse. Tualigen.

~








Axat, samt moddat, från boken Europas tungomål.

Taggar: , , , , , , , , , , , , , int

~~~Tre år sedan~~~

- Sædemåned

~

Nessun commento: