martedì 3 marzo 2009

Virila fagra virofager

~
Virofager är virus som smittar virus, detta tar man även som beteckning för att virusen i sig självt faktiskt skall definieras som liv, för endast levande ting kan bli sjuka. Virusens status som liv eller icke-liv är en omdiskuterad fråga. De är så olika oss, då de inte har en egen ämnesomsättning, men ändå så lika, med DNA, eller RNA, och allt. Vissa har till och med menat att virus är en helt egen och självständigt utvecklad livsform, kanske till och med hitkommen någon annanstans ifrån.

Den franska virologen Didier Raoult har lett en studie som visat på förekomsten av dessa nyfunna virofager.

Acanthamoeba, vilket är ett virus som är lika stort som flera bakterier, lever sina liv som parasiter inne i amöbor, men man har funnit att dessa acanthamoeba i själv bar på en parasit, ett väldans litet virus som verkar leva, som virus gör. Det här miniviruset döptes till sputnik av de aktuella forskarna då den är satellitär och har vissa drag som gör den liknandes bakteriofagerna, varvid den fått namnet virofag. Sputniken är destruktiv för Acanthamoeba och hindrar dess tillväxt och partiklarnas utveckling hejdas.

Man misstänker att virofager finns hos många virus, kanske det borde finnas fler.

~


Se även mina: The Life of a Bakteriofag, Ärorik börd, Det högsta samt enda livet = Kvinnan, Genialitet, När livet slår till.
Media: SvD, SvD
Andra intressanta om: , , , , , , , ,

Nessun commento: