venerdì 25 luglio 2014

Anledningen till språkuppdelningen i Belgien - Europas tungomål CDIXX


Keuninkriek Belsj, som det heter på ett av Belgiens tungor, är tungomålstaligt uppdelat på främst tvenne större grupperingar samt några mindre. Den språkliga uppdelningen kan man beskylla frankerna för. Århundradet f.kr. erövrade romarna hela Beneluxområdet och områdena söder om Rhen fick då namnet Belgica efter det galliska folkslag som bebodde området - i vanlig ordning så homogeniserades samt assimilerades gallerna som härmed fick överta romarnas språg og kultur. Under 400-talet kom frankerna och lade beslag på området, de bosatte sig tätast i norra delen där deras språk i sinom tid tog över och utvecklades till nederländska, emedan folket i söder fortsatte att parlera latin, hvilket i sin tur utvecklades till den vallonska som talas där naturligt, men som med tiden ersatts av franskan; kulturen kom att i denna södra del att bli en romansk sådan. All politik i landet är i nutid inflammerad av språklig-etnisk konfrontation och man kan sätta klara bindestreck emellan termen språkpolitik samt Belgien och landet kan antagligen enbart behålla sin enhet genom en federation, hvilket de även själva har insett samt genomfört - man brukar säga att den belgiska monarken är den enda sanna belgaren. Riket må måhänt snart delas.


~

Axat från boken Europas tungomål.

4 commenti:

 1. Hur fan kan du skriva " i vanlig ordning så homogeniserades samt assimilerades gallerna som härmed fick överta romarnas språg og kultur"?

  Precis som den ockuperade skulle han skyldighet till och det vore något gott.

  Det är ju att sympatisera med en ockupationsmakt, så i och det ställningstagandet så är det ju vara ett stort hyckel när du gnäller över Usa och Israel.

  PATETISKT MAN BLIR JU SPYFÄRDIG!

  RispondiElimina
 2. jävla tangentbord. dra åt helvete jag köper ny dator

  RispondiElimina
 3. din tolkningsanalys är inte grundad i texten ifråga.

  RispondiElimina
 4. Äre visst det och det är uppenbart att ni sionister blir kåta av själva tanken på att främmande folkslag ska ockupera andra folks land och tvinga värdfolket att bli som ockupanten.

  Då Rom, och nu mångkultur, FY FAN!!!

  RispondiElimina