sabato 6 agosto 2011

Hattierna – Europas tungomål LXXIV

~
Hattiskan var alltså ett icke-indoeuropeiskt folk med inga kända släktingar förutom möjligtvis något av de kaukasiska målen. Man har föreslagit att likheter skulle finnas med de nordvästra kaukasiska målen, t.ex. abchaziska, eller med de kartveliska - dessa knytningar görs företrädesevis på grammatiska grunder. Men än så länge så får nog hattitiskan kallas ett isolat mål, då bevisen är ynka och således icke tillräckliga för att kunna påvisa ett reguljärt släktskap.

Som nedan religiösa, men också bilinguella, text visar så föreligger det nämnvärda skillnader emellan hattiska samt hettitiska. Hettitiskan och hattiskan är strukturellt sett väldigt åtskiljda språk, men som ses nedan så har exempelvis hettiterna lånat in termen Sulinkatti, hvilket är namnet på en gud i den hattiska religionen, och detta stämmer väl överens med faktumet att hettiterna i flera avseenden togo över vissa hattiska troselement. Hettiterna fingo en del religiösa influenser från hattierna, men icke lingvistiska, hvilket motsäger ett långvarigt geografiskt naboförhållande, alla hattiska texter som vi havom kännedom om rör just kultvärlden. Hattierna fortsatte antagligen att utgöra den absoluta majoriteten av befolkningen och det äro givetvis dessa som fått ge sitt namn till landet, Hatti, - språket anses oftast ha dött ut runt 1500-talet f.kr.

Katti betyder på hattitiska ‘kung’ och i den hettitiska texten synes det icke-indoeuropeiska ordet för ‘kung’ LUGAL som härstammar ifrån sumeriskan, men det är bara ett sumerogram, hvilket innebär att man skrev med sumeriskt ideogram men läste det som hettitiska. Väldigt missvisande och väldigt inkorrekt har man förut kallat det hattitiska språket protohettitiska även om man vetat om att språken varit helt åtskilda.

Hattiska.............Hettitiska...............Svenska
malhip = hu........n = asta assu..........Då godhet
te-ta-h-sul..........anda tarneskiddu....skall han släppa in.
asah = pi............idalu = ma = kan.....Men ondska
tas-tu-ta-sula......anda le tarnai.........skall han inte släppa in.
DSulinkatti..........DSulinkattis-san......(Guden) Sulinkatte,
katti...................LUGAL-us...............konungen,
a-ta-niuaas.........anda eszi.................sitter däri.



~






Axat og moddat från Europas tungomål

Nessun commento: