mercoledì 24 agosto 2011

Kamprads kamp

~
det verkar ofta som svensken i gemen lever i någonslags villfarelse troendes att Ingvar Kamprad är någonslags brukarson från det innersta Småland.

Ingvars farfarsfar kom ehuruväl från sachsiska Wildenhains slott emedans farfarsmodern Sidonie Kamprad, född von Bärenstein, växte upp på slottet Neu Podenschau i Zechau i Altenburger Land, Thüringen. Ingvar är exempelvis avlägset släkt med Paul von Hindenburg, Reichspräsident.

Skogsgården i Elmtaryd inköpte Ingvars farfar Achim på postorder 1896, han begick självmord via skott året därefter. Farmodern Franziska blir änka med tre barn, varav Feodor var en, senare fader till Ingvar.











~







+ HelgonNazisten Ingmar Bergman


~~~Tre år sedan~~~

- Skördetid

~

12 commenti:

Nalle Puff ha detto...

Nu är ju iofs åtminstone sedan medeltiden den gemene svensken oftast av tyskt & fornnordiskt ursprung, så att Kamprad kan stämplas som en gemen svensk förefaller därmed helt logiskt.

Nalle Puff ha detto...

I övrigt har jag aldrig hajat mig på detta skit-ikea, eller sprätten Kamprad, vem fan vill köpa ooriginella av löneslavar massproducerade möbler som är helt omöjliga att sätta ihop utan att de kvinnliga delarna av hushållet bryter samman, nä fy fan ska det köpas möbler, bestick och tallrikar så ska det på Bukowskis eller likande inrättning.

S.A.I. Steve Lando ha detto...

http://stevelando.blogspot.com/2010/02/man-kanner-hur-den-italienska-sjalen.html

Nalle Puff ha detto...

Sedan tror jag som smålänning att gården snarare heter "Elmtaryd" än "Elmtard" som du skriver så jag utgår från att du råkat glömma skriva "y:et", då iaf jag som stolt finnveding sällan hört talas om småländska platser som slutat på "ard" men däremot har jag hört talas om mängder av småländska platser som slutar på "ryd".

Anonimo ha detto...

Jag har köpt mitt sista örngott på IKEA. Det gjorde jag visserligen för åratal sedan, men det skulle inte falla mig in att gynna detta skattesmitarsvins företag ytterligare.

S.A.I. Steve Lando ha detto...

tack, ja det hade försvunnit ett y där:)

Anonimo ha detto...

Vem bryr sig om gamla synder, ingen är perfekt. Det var längesedan.

Anonimo ha detto...

Jag forutsätter att Ingvar vid något lämpligt tillfälle, för sin egen skull, ger sin version av historien. Jag har svårt att fatta att man kan lasta herr Kamprad för allt ont i världen som den nationella socialismen resulterat i.
Förövrigt så har man kanske inte som sympatisör fullständig koll på vad alla i ett parti driver för linje internt och vi vet framförallt inte vad Ingvar ville driva för linje politiskt. Varför intervjuar man inte Ingvar och hör källan direkt istället för att blint lita på det som Elisabeth Åsbrink påstår? Jag förutsätter att man upplåter minst lika många spaltmeter till Invar om/när han väljer att kommentera saken.

Nalle Puff ha detto...

Haha, ja den djävla Nella :D

Efter att jag skrev den där kommentaren hon drog hon hem gasspis, kylskåp och en diskbänk allt begagnat förstås, hem till mig istället för hem till sig. Jag antar att hon ser mitt enkla kyffe som sin förvaringsplats helt enkelt.

Jag fatta förstås ingenting. För hon bara "råkade" glömma att berätta att hon köpt sig ett torp utan el, som hon tydligen ska tvinga oss att bo om sommaren.

Jag vägrade att befatta mig med detta men hur som helst har hon lyckats installera allt det där i torpet på egen hand såpass bra att jag inte känner minsta oro för att brinna upp eller explodera när jag där i torpet steker mig ett ägg.

Anonimo ha detto...

Att Ingvar Kamprad växte upp och gjorde sig bemärkt trots olyckliga familjeförhållanden är väl bara att beklaga, men han har gjort sig bemärkt ändå, heja Ingvar! Att hans avlägsna släkt hade adliga prefix är väl inte unikt, det har de flesta av oss - vad gör det oss skyldiga till?

Anonimo ha detto...

P.S. Ingvar Kamprad har två gånger "avslöjats" för sitt engagemang i den odemokratiska nationalSOCIALISTISKA rörelsen: skall han tvingas be om ursäkt än en gång, en tredje, för detta? När går drevet över för preskriberade saker bland journalister och skribenter med osäkra partiengagemang? Vore det inte mer adekvat att ställa svenska vänster till svars för kommunismens illdåd i världen??

Anonimo ha detto...

Dessa artiklar om Kamprad börjar bli lika vanliga och återkommande som de löpsedlar som förkunnar: Så får du snabbare dator. Getingsommar. Fästingarna anfaller osv.

Gör de svenska journalisterna någonsin nya egna reportage? Repriserna börjar bli lika vanliga som inom tvvärlden!