venerdì 19 novembre 2010

Lando on digitala böcker


Kulturbloggen framför sin avighet gentemot digitala böcker men framför en frågeställning till läsarna, som jag tänkte besvara.

1. Läser du böcker digitalt?
2. Kommer du att skappa en ipad när de kommer till Sverige?
3. Lyssnar du på ljudböcker?
4. Och sist men inte minst: vilken bok läser du nu? Och i vilket format är den: inbunden, pocket, digital, ljudbok?

1) Jag har aldrig läst en digital bok och kommer troligtvis vänta i det längsta innan jag gör det.

Jag är det man kan karaktärisera som en storläsare og storkonsument utav skrifter. Naturligtvis läser jag enstaka sidor via nätet, men när det gäller böcker så köper jag dem jag vill ha, eller planerar att köpa och avstår därmed att läsa innan jag har så gjort. Det finns ingen behaglig eller perceptionsmaximerad läsupplevelse, för mig, när det läses på skärm. Jag avstår hellre.

I mitt tycke är det bara typ tidigare masstryckt skönlitterär pressbyråpocketar som passar till läsplattor. Pappersbesparning.

2) Ipad, jag vet inte ens vad det är, och bryr mig inte, och tänker inte göra det. Någonslags läsplatta? Nej tack.

3) Ljudböcker, det är för blinda, ögonproblematiker, analfabeter og barn. Jag läser mina böcker. Senast jag lyssnade på en ljudbok var när jag var runt fem år.

4) Just nu läser jag en extremt bra och välinformerad bok av den store Ian Tattersall från 1996, i paperback. The fossil trail. How we know what we think we know about human evolution. Jag har redan läst den en gång tidigare men läser om den för ett av mina projekt.

Hur ställer ni er?

~



Mina senaste böcker Europas tungomål og Erotica trycks bara on demand, miljöeffektivt.


DN, DN, SvDSvD, SvD, SvD, SvD, GpGp, ExpExp

Andra om: , , , , ,

2 commenti:

Janne ha detto...

Köpte en IPad för jag skulle göra en långflygning och en vän rekommenderade denna prylen som ett tidsfördriv att förkorta denna flygning med.
Jag blev helt såld. Nu är jag en person som vanligtvis inte kan läsa några längre texter på en skärm utan skriver ut dom och läser dom i pappersformat. Numera konverterar jag dom till min Pad och läser dom där, svårt att beskriva varför. Det mesta är känslan och att den på något sätt är rätt storlek. Har bara haft den några veckor och ska läsa min första bok på den nu när jag gör ännu en långflygning. Tror detta är framtiden och man får nog vara öppen för hur dessa nya prylar kommer ändra våra vanor. För mig har Padden varit en smärre revolution.

S.A.I. Steve Lando ha detto...

ja vid resor o sånt kan det ju vara behändigt, absolut.

Men varför tror du att du ogillar att läsa längre texter på en skärm, men sedan gillar det på en Ipad?