lunedì 1 novembre 2010

Kurilerna, Kurilisk ainu og kurerna

~
Kurilernas ursprungsbefolkning var varken ryssar eller japaner utan kurer, som talade kurilisk ainu.

Kuriliska öarna / クリル 列島 / Kuriru Rettō, kur betyder ‘människa’ på ainu, hade en kurisk ainutalandes befolkning ända upp till och speciellt de större öarna Paramushiru / 幌筵島 / Парамушир / ‘Bredön’ samt Šumšu / Shumushu / 占守島, / Шумшу og på de sydligaste delarna av Kamtjatka på kap Lopatka.

När japanerna fick härskningen över områdena 1875 så fanns det omkring 100 ainuer i de nordligaste delarna och vad man vet så flyttade de sista individerna till Kamtjatka, men språket torde dött ut under slutet av 1800-talet. Shumushu nåddes eljes av kossacker redan under 1700-talet då det är den första ön man når när man anländer landvägen från Kamtjatka. Ainuerna i regionen assimilerades antagligen in i ryskan, men de ryska handelsmännen förde även med sig aleutiska jägare som blandade sig med kurilainuerna och de kan hava influerat ainuspråket före dess utdagelse.

Källorna för kurilisk ainu är skrala, men man antar att språket bär lika stora skillnader i förhållande till de övriga såsom hokkaidoainu gör i förhållande till sakhalinainu, dessa tu utgör tvenne olika språkkluster.

Ainu var självaste urpsrungsbefolkningen längs hela de Kurilska öarna och det var först under 1600-talet som Japan administrativt lade beslag på öriket, efter andra världskriget övergick öarna till Sovjetunionen och den japanska befolkningen deporterades, idag bor det runt 17 000 invånare på öarna, några enstaka är att karaktärisera som ainu, utan ainumål.


















~

Kurilerna, ainu, kurilisk ainu, Sakhalin, sakhalinsk ainu, dem alla kan läsas om i boken Europas tungomål.

+ Ainu アイヌ - First People of Japan, Utrotning på Aleuterna

2 commenti:

Bengt O. ha detto...

Tack för en intressant kommentar. När jag besökte ett etnografiskt museum i Tokyo för många år sedan och försökte få information om ainufolket krävdes det en hel del övertalning för att få se dessa samlingar. Min helt okunniga och amatörmässiga reaktion var att de föremål som ställdes ut hade
en mycket stor likhet med sameslöjden sådan vi fått lära känna den. Det leder naturligtvis till en tanke att båda folken (och många andra) haft ett gemensamt ursprung i de arktiska regionerna.

Men det är bara en lekmans okunniga funderingar. Fast nog vore det spännande om det var så.

S.A.I. Steve Lando ha detto...

Tackar gott.

Det finns många intressanta kulturella kopplingar, eller eventuella kopplingar, gällande dessa 'nordeurasiatiska folk'. Det är väldigt fascinerande.