martedì 16 giugno 2009

Utrotning på Aleuterna

~
Många tror att språk som tillhör eskimå eller inuitiska är förbehållet de Nordamerikanska isvidderna men så är ej fallet utan de finns spridda som ett pärlband vidare över Aleuterna och in i Sibirien. Ett av de mest hotade språken på jorden är just aleuternas språk, men även inuitiska finns företrätt på rysk mark. De inuit-aleutiska språken är inbördes förståeliga, men har delats upp då man menar att aleutiskan är mest arkaisk och dessutom den förgrening som först avskiljt sig från strömmen. Här förhåller jag mig endast i korthet till aleutiska.

Aleuterna i just Ryssland talar det till inuit-aleutisk(eskimå-aleutisk)-aleutiska språkgrupperingen tillhörande västaleutiska tungomålet som i sin tur är uppdelat på några varianter, i USA talas det östaleutiska språket som är uppdelat på några få olika språk där pribilofaleutiskan är den mest virila. Aleutiskan är troligtvis den språkgrupp som först distinktserade sig från det gemensamma inuitaleutiska urspråket och som var under spridning åt väster när folket ‘upptäcktes’ under 1700-talet och fanns då i de västraste delarna av de aleutiska öarna, på Attu och Nearön (Agattu), och de lever nu även på den ryska sidan på Kommendörsöarna, t.ex. på Berings ö.

Det var den danske språkforskaren Rasmus Rask som 1819 sammankopplade språket med eskimåiska. Man räknar med att den aleutiska befolkningen uppgick till omkring 16 000 före den ryska kolonisationen. Det finns nu omkring tio individer med bra kunskaper i västaleutiska, främst attuiska, i Ryssland och omkring 90 talare av aleutiska i Amerika, och något tiotal till med hyfsade kunskaper utav en etnisk grupp om 700 i Ryssland emedans det finns omkring 2000 etniska medlemmar i Amerika, enligt vissa uppgifter är de så många som 17 000 här. Språket har även lärts ut i skolan upp till fjärde året, men man kunde t.ex. 1989 ej finna någon språklärare att föra uppgiften vidare på den ryska sidan.

Aleutiskan är ett relativt homogent språk men attuiskan är det mest divergenta av dem, att skillnader åtfinns är lätt att se om man jämför orden ‘jag arbetar’ från Berings ö där det heter awa-ku-q emedans den attuhärstammade aleutbefolkningen på Kopparön istället säger aba-ju. Det är nämnvärt att aleutiskan på Kopparön tagit in många fler ryska influenser än vad aleutiskan på Berings ö gjort. Det var främst emellan 1820-40 som familjer fördes till Kommendörsöarna och Pribiloföarna, dessa sista är nu tillhörandes USA, med uppmuntran från det ryskamerikanska kompaniet, då öarna var en uppfödningsplats för den nordliga pälssälen.

Ett aleutryskt kreolspråk skapades även på Mednyön och kallas även mednyjaleutiska, språket är främst baserat på aleutiska men hela verbsystemet är ryskt, både till stam och böjning.

En intressant sak är att när ryssarna 1741 ‘upptäckte’ aleuterna så lade man märke till att två aleuter hade järnknivar och man tror nu att de kan ha kommit med japanska fiskare som av olika anledningar kommit upp hit.

Till de västligaste Nearöarna lär man ha kommit för ca. 1000 år sedan, man bedrev handel ända ut på de västraste öarna då bl.a. trävaror var tvunget att importeras från trädområdena. Under början av 1760-talet försökte östaleuterna göra uppror mot de nya förtryckarna, men de misslyckades och istället ledde till massakrer på dessa, sjukdomar gjorde senare även sin sak och reducerade folkmängden ytterligare, 1799 så fanns enbart en åttondel av det urpsungliga antalet aleuter kvar, men försök gjordes även att minska dödsantalet som t.ex. att man efter den stora smittskoppsepidemin 1838 massvaccinerade alla överlevande.

De var ändå inte så många.

~








år 2009 framförde amerikanska myndigheter att Råttön var råttfri, råttor som bebott den sydvästerliga aleutiska ön sedan ett japanskt skeppsvrak satte dem där år 1780; den aleutiska befolkningen på ön som egentligen heter Hawadax är redan från tiden gången.

Läs mer kring detta i min bok Europas tungomål som sträcker sig ända hit, via Ryssland.

Andra om: , , , , , , , , , , , , , intressant.

~~~Från Arkivet~~~

- Fri invandring - Lampedusa.

~

2 commenti:

Aila ha detto...

Tack för lite intressant läsning till kaffet en tidig morgon i regnet och ruskets Norrland=)

Anonimo ha detto...

Arma råttor,dom har rätt att leva på denna ön som andra djur.
Fåglar skall inte ha någon särställning,och råttor har lika mycket värde som andra djur.