lunedì 29 marzo 2010

Bomblogik

~
man kan ej förtrycka ett, eller flera, folk
och sen inte förstå att man får en del tillbaka

~




Varför blåses det inte upp i media varje gång ryska staten spränger bomber i Tjetjenien?

Tjetjenien - historia och språk, Noxçiyçö/Tjetjenien - Ett annat Ryssland, Tjetjenien.

Andra om , , , , , , , ,

13 commenti:

Anonimo ha detto...

varför? för ingen bryr sig. eller var det en kuggfråga?

Anonimo ha detto...

Du får gärna försöka skapa filosofi, men för mig med familj i Moskva och helt utan någon koppling till övergrepp på andra platser blir bara äcklad och förbannad. Jag kommer aldrig anse att det är rätt att släcka liv. Punkt. Sen får du sitta och leka filosof hur mycket du vill.

Nalle Puff ha detto...

jag tror nog den ryska staten kallt räknar med att få en del tillbaka, eller för den delen att andra bombstater gör det samma, för det är med sådana här händelser dessa stater kan hitta på falska motiv till att hälla mer bensin på elden

i övrigt stämmer jag in i anonynms kommentar

men en tröst på lite längre sikt för den som läst historia är att ingen av dessa bombstater kommer kunna segra ändå

Nalle Puff ha detto...

den förste anonyma håller jag med, den andra anonyma har jag inga åsikter om

Anonimo ha detto...

man kan ej förtrycka ett, eller flera, folk
och sen inte förstå att man får en del tillbaka.

Dina ord... Inte få tillbaka säger du?
Har du någon som helst aning om hur mycket trupper Ryssland förlorade mot Tjetjenerna?
Hur ska man bemöta uppror säger du, hur ska man bemöta beväpnade styrkor i ditt egna hemland?(tjetjenen tillhör Ryssland om du inte visste det)
Jag vet att om det inte fanns någon demokratisk möjlig lösning och någon viktig del i ett land skulle vilja bli självständigt hade alla andra länder gjort exakt samma sak.

Anonimo ha detto...

Stor tur att Saamerna har inte samma temperament, civil utv. och religion. Samt Saamer fångar inte som stenåldersmänniskor svenskar från andra omr och tvingar till slavarbete under vappen eller skär rent av svenska polis halsar med video på internetsidor.

Anonimo ha detto...

Tjetjenien ligger inom den ryska staten. Det är islamistiska separatister från diverse inavlade kaukasusfolk som härjar och har sig, som vanligt. Hela området är kaos, det har i princip rått ett lågintensivt inbördeskrig mellan alla folkslag där nere sedan 1500-talet och man vill inte låta de hålla på ostört eftersom man då skulle få maffiastyrda skurkstater som grannar.

Anonimo ha detto...

"Du får gärna försöka skapa filosofi, men för mig med familj i Moskva och helt utan någon koppling till övergrepp på andra platser blir bara äcklad och förbannad."

Du kan bara säga så om du inte betalar skatt till staten. Betalar du skatt till staten så är du med och finansierar den, varpå du även är med och finansierar allt den gör, och om några av grejerna är att begå övergrepp, så är du även med på dem.

Det finns inga oskyldiga offer på den här planeten. All karma är rättvis i slutändan.

Anonimo ha detto...

Vad menar du? Sympatiserar du med dessa kvinliga självmordsbombningar? Trots att kvinnorna inte gör det frivilligt utan är tvingade?
Är du själv från Tjetjenien?

Christer ha detto...

Först vill jag säga att det är hemskt att folk dog i Moskva igår.

Sen måste jag dock vända mig mot de som säger att Tjetjenien tillhör Ryssland. Hur tänker du/ni då?

Ryssland invaderade området under 1800-talet och fram till 1960-talet har de slagits för att slå sig fria om jag inte missminner mig. Sen blåssade strider upp under 90-talet igen. De har aldrig accepterat Ryssland.

Vadå tillhör, det är ju samma visa varje gång, den starkes rätt? Sverige går in i Danmnark och ställer sig sedan frågande till varför de smäller bomber i Stockholms tunnelbana.

Läs på eller håll tyst.

Anonimo ha detto...

"Sen blåssade strider upp under 90-talet igen. De har aldrig accepterat Ryssland."

du sympatiserar med terrorister som dödar barn (Beslan)

Anonimo ha detto...

"du sympatiserar med terrorister som dödar barn (Beslan)"

Den kommentaren var inte till mig, men jag svarar ändå:

1. man kan avsky BÅDE det som kallas "terrorism", och det som kallas "krig mot terrorism"

2. har du någon aning om hur många tjetjenska barn som har dödats av ryska trupper? Många gånger fler. Många. Vem har sagt att det är ok att tjetjener dödar barn? Ingen. Men det är inte heller ok att ryska trupper dödar tjetjenska barn.

Så oerhört korkat att inte kunna fatta och se detta uppenbara enkla.

Anonimo ha detto...

När Ryssland invaderade området på 1700-talet (Inte 1800-talet) så tillhörde området Georgien. Grozny uppfördes av ryska kosacker. Efter det första tjetjenska kriget så slöt man fred 97 och tjetjenien fick omfattande självstyre, men 99 gick tjetjenska trupper in i ryska republiken dagestan samtidigt som islamistiska terrorister dödade civila i bl.a. Moskva. Om du tror att det skulle bli fred om Ryssland lämnade tjetjenien så har du fel. Ledaren för terroristerna har förklarat att de ska "befria" såväl Astrakhan som Jekaterinodar och Volgalandet.(Kolla i atlas) Det var ju därför man gick in i dagestan 99. Att Ryssland gjort sig skyldig till krigsförbrytelser är tveklöst. Det är lika tveklöst att man inte kan låta södra Ryssland bli en islamistisk diktatur. En titt på http://kavkazcenter.com/ kan nog vidga dina vyer
Johnny Lilja