domenica 5 luglio 2009

I assimileringens spår

~
i mer än 4000 år har de gnostiska mandeérna renat sig ritualiskt i Eufrats rinnande vatten, en folkgrupp som nu håller på att utplånas i landet där ingen konflikt råder, enligt svenska mått mätt

För flera tusen mandéer har Sverige blivit en tillflyktsort där de fritt kan utöva sin urgamla religion

- ja ni kan känna er välkomna, här i landet med en långt mycket yngre kultur, så välkomna så, väl här komna får ni utöva er religion, ja så länge ni inga byggnader bygger i er dyrkan för det gillar inte den svenska allmänheten, talandes det snart utöda språket mandeiska, i alla fall en liten stund, intill ni helt blivit assimilerade og integrerade samt upptagna i vår pubertala svenska kultur, för så måste ju ske, om ni skall bo här, capice?

~


citatet är från Ennart, H. “Hotad minoritet får svensk fristad”, SvD 23 maj 2007 s. 12. Idag skriver man om dem igen i SvD. I DN framförs icke-integration som ett problem.

Jag har inte skrivit om mandéerna tidigare, men angående assimileringsproblematiken se t.ex. mina Enfaldsbarometern, Medborgarskap är en allvarlig fråga, Runka händer, Rosengårdsrapporten, Sveriges segregationsproblem.

Angående fredssituationen i Irak, se mina Fred i Irak III, Fred i Irak II, Fred i Irak.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

3 commenti:

Oskar ha detto...

Jag må vara ute på djupt vatten nu, men kan det möjligen vara så att det inte är mandéerna som är ute och kastar sten på svenska brandmän och ambulanser, utan samma mörkermän som tvingade mandéerna att fly Irak från första början?

Anonimo ha detto...

1980 talet kom först vänster anhängare (0lof palme) ifrån
iran irak persien kurdistan.
samtidigt eller några år senare kom Shahen av Iran,
Sedan kom alla Muslimerna.
mycket sannorlikt är det som Oskar påstår. att det är inte Mandeerna som kastar Sten i Glashus.Det är dom andra, Som får hela Europa på fall, som gör EUropeiska Unionen till en ännu värre KontollStat.

Kristina ha detto...

Jag är mandaie, men är uppväxt i Sverige. Man kan vara assimilerad och utöva sin religion. Är det fel? Det är ju inte så att vi mandaeer stör någon annan. Vi sköter oss bra(Y) Dessutom håller jag med De två andra kommentarerna.