venerdì 10 aprile 2009

Den heliga lansen – Genealogica LXI

~
lansen som högg Jesus
sacra lancia

å ätt Lanza fick namn

~











Det finns i huvudsak tvenne vidspridda teorier om hur Lanza, eller Lancia, fått sitt namn – Wikipedia Lanza - den ena är ej trovärdigare än den andra, den ena är den ovan, den andra är en annan

om den heliga lansen kan man läsa mer wiki-här

i förhållande till mina förfäder av Lanza så är det i första hand noterbart kring stycket om den lombardiska traditionen och lansen i Wien, Hofburgslansen. Särledes då de lombardiska kungarna menade på ett släktskap med Oden, som ju har spjutet Gungner.

Lanza hör ju dessutom till det aleramiska huset som ju både är hohenstaufiskt, capetingiskt, robertinskt med mera. Frankisk nobilitet helt enkelt. Den germanska traditionen med lansen är således en direkt väg för namnet, det behövs inga omvägar. Detta blir således en tredje, och antagligen korrektare, teori.

Å andra sidan så var de borta och korstågade för fullt, och kan ha fått tag på en lans där då.

Men det är även så att Bianca Lancia d’Agliano, av piemontiska ätten Lanza, som senare gifte sig med Frederick II av Hohenstaufen, och ävenledes moder till Manfred av Sicilien. Enligt sägnen så var Bianca och Frederick äkta turturduvor men han var till en början gift med Yolande af Jerusalem, drottning däröver samt ättling på annat håll, var en ättling till hållarna av det Latinska riket vilken höll lansen i sin ägo. Voilà.

Men för att återgå till Biblen så har vi det äldsta namngivandet av lansiären i Nikodemusevangeliet, Πράξεις Πιλάτου, där han nämns som Longinus, nu ett helgon, hans lansspets finns fortfarande kvar i Vatikanstatens gömmor.

Senare har vissa identifierat detta helgon med Gaius Cassius Longinus, han var även en av dem som låg bakom mordet på Gaius Julius Caesar.

Någon måste göra huggjobbet,
Jesus dog.

(sägs det)

~


PåskikuLancia sacra Lando

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

~~~Från Arkivet~~~

- अम्बा

~

3 commenti:

Anonimo ha detto...

vilka jävla familjeanekdoter du har att komma med, det måste va jävligt roligt.

A-K ha detto...

Ännu en intressant och spännande Genealogica från din pennas mångfacetterade spets.

Anonimo ha detto...

Vad har'u i jointen på bilden?