sabato 18 ottobre 2008

Sugande feminister – Kossa IX

~
Feminismen är som vi alla vet en rörelse, eller ett ideologiskt tänkesätt, som tagit sig in i de mest olika samhällsdelarna på både gott och ont, utefter vad som menas med begreppet eller ej kan diskuteras om och till. Här kommer ehuru en något udda belysning om ordet feminism som är mer än intressant, även utifrån ideologisk synvinkel, från många håll skall vi se, främst bör ju de som benämner sig som ‘feminister’ tänka en tanke till.

Termen ‘feminism’ har en mycket intressant etymologi, och man kan undra varför denna term nyttjas då det blir rent emotsägeligt mot de politiska syftena eller t.o.m. mot hela det feministiska perspektivet, vilken historisk betingad definition man än ger. Däremot så kan man använda termen för det man vill gå emot och som sådan så kan den faktiskt ha sin rätteliga plats hos perspektivet, och i detta fallet enligt mig mycket rättfärdiga perspektivet. Fast det är som att benämna sig som republikan, samtidigt som man äskar stödja kungahuset, fast vissa feminister kanske ändå inte är att beteckna som logiska.

För det första så har ordet fēmina en ‘egoistisk’ grammatisk egenhet, just detta ordet som på latin betyder ‘kvinna’ är ett av allena tvenne substantivord i latinet som har kvar den gamla grammatiska formen mediumparticipet som även finns i t.ex. klassisk grekiska och sanskrit som latinet ju delar indoeuropeiskt släktskap med. I dessa gamla tider så är det lite felaktigt att tala om ‘egoistisk’ form även om det är just det som det är, d.v.s. det är något man gör för sig själv. På sanskrit heter denna grammatiska form ātmanepada ‘ord för en själv’. Denna form finns t.ex. bevarad i svenskans andas - det är något man gör för sig själv och man kan enligt bruk inte säga ‘att anda’ såsom man t.ex. säger ‘att sitta’.

Om vi återgår till fēmina så har det således förutöver kvinnobetydelsen en äldre betydelse som blir ‘(hon) som suger (för sig själv)’ vilken alltså är medial men också betecknande för den ‘kvinnosyn’ som feminismen anser att de måste gå emot. Att kvinnans position i samhället utgörs av hennes moderliga plikt, i detta fallet fokuserat o symboliserat via amning.

Det bör även tilläggas att termen för ‘dotter’ inte är bättre den utan den betyder antagligen mjölkerska, enligt en av hävd konklusion där man tagit främst hänsyn till den indiska deri­veringen men med en djupare och bredare analys ger istället att termen som dotter är skapat på ytterst betyder ‘att skapa’ och ‘att sprida/innehålla livskraft’ vilket ju är en trevligare associering till ens barn, här centrerat till dottern som senare i livet blir livsskapande, om hon i sin tur får barn.

Med kons heliga plats hos indierna så förklarar det även den föregående tesen. Men kvinnans sugande status går ju ej att förneka häruti.

Fēmina kommer främst från det rekonstruerade *dhē-mnā som är avlett från den protoindoeuropeiska roten *dhei- ‘att suga’, det finns en möjlighet att även de latinska orden för son och dotter, filius och filia, har sin härstamning härifrån men de kan också komma från roten *bheu- som betyder ‘att vara, existera, växa’ vilket för en in på shakespeareanska tankegångar. Men om vi återgår till grundbetydelsen så har feminismen inte enbart den ena betydelsen av *dhei att gå emot utan även den andra då *dhē-lo- har givit oss, genom latinet, fellatio. Ja, historien har oss mycket att ge, feministerna visar vägen.

Kvinnor är sugande kvigor




















~

The Milky Way, Kvinnans Gudinneskap, Maktövergång, Kvinnan är gudinna, Vad annat finns att göra, Din njutning, Harpans klang, Din egoism, Det är bara så det är, Kvinnlig njutning, Kvinnor vill ha mer, Könsskillnaden, Rättvisa emellan könen, Det högsta samt enda livet = Kvinnan, Snippa - Snoplig info till de avsnoppade snopplösa sinnena

3 commenti:

Anonimo ha detto...

*twirlili* Upplysande;) Tack för en skön läsning! Visste du att ordet filia på grekiska kan betyda kyssar eller vänskap?

Filiá - kyssar
Filía - vänskap, kamratskap

:) *godmorgon*

Anonimo ha detto...

;)

Anonimo ha detto...

Vilken genomskön etymologisk vandring du gör, verkligen en udda och kunskapsrik skrivelse. Mycket användbar i retorisk journalistisk arena men även ideologiskt-politiskt kopplingsbar på alla möjliga sätt och vis.

Och som kvinna - och feminist - måste jag säg att den till stora delar filosofiskt stämmer.

Livskraften och energierna ska sugas till oss då vi är centrum av skapelsen, kvinnan är - som du säger - epicentrum av allt, ni män är och kan aldrig bli något annat än bifigurer.

Ju fler män och ju fler kvinnor som vet om detta, ju bättre är det.

Jag har läst flera saker av dig men inte kunnat finna att du blivit publicerad någonstans, jag hoppas du samlar ihop dina könsteoretiska skrivelser för publicering, detta bör masspridas.

/Eva P.