sabato 17 maggio 2008

Napolitanarna

~
- Det här är vår version av etnisk rensning
säger en Neapelbo utanför ett av de nedbrunna romska lägrerna

över 800 romer har fått fly hals över huvudet för att en napolitansk pöbelmassa attackerat dem med bl.a. molotovcocktails och sedan hindrat brandmännen att komma fram, detta går inte på annat vis än att förklara va ett försök till massmord

samtidigt skräner främlingsfientliga politiker på om att romer – ofta från Rumänien – skall utvisas prompt, understödjandes den populistiska pöblen som utmålat just romer som kriminella element, en ondskans armé

Napolitanarna annars kända som ett av de mer individualistiska kulturella sfärerna i Europa och Italien har nu ordentligt drabbats av den feber som går igenom den mänskliga kynnet benämnt, kollektivistiska preferensramar och då valt att indela folk enligt etniska riktlinjer, ett annars vanligt tänkesätt bland olika befolkningslagrer, inte minst i Norden, där man dock inte alltid på samma sätt utagerar sina fördomar förutom att man tänker rösta in dylika element i riksdagar, om detta inte redan skett.

Det är en skam att denna mänskliga sjukdom – av ett tänkande av ett ’vi och dem’ – spridit sig så in i själen till en annars frihetsälskande kultur, och att politikerna inte bara understödjer, utan själva agiterar i enlighet med denna retoriska anda – men märk väl, inte de napolitanska politikerna. Den annars napolitanska devisen att det är ett ’jag och alla andra’, är en mycket bättre förhållningsagenda.

I media väljer man att skylla på camorran, vilket verkar vara något så absurdt då det är camorran som i mångt o mycket tjänar på nuvarande förupplopsliga situation, det är inte camorran utan det är folket, alltså delar av det, med politikerna i slashasorna. Precis som här, det är inte Sverigedemokraterna, det är folket, d.v.s. de delar av folket som bekänner sig tillhörandes ett folk.

Istället för att skylla på romer o camorror så bör dessa brandmördare ställas till svars, för försök till massmord, och folkmord, etnisk rensning och allt annat man kan påkomma. Resterande medlöpare bör skämmas.

Varje människa är en individ, detta borde varje napolitanare kännas vid. Att låta sig pådyvla olika former av kollektivistiska inburskap är en slöja av idioti, de borde lämna sådan idioti åt politikerna i Roma, som brukligt är.

~


Jag kände att jag behövde skriva en sak till om det som skett i Napoli, den första senryun är här.

Läs även andra bloggare om , , , , , , , , , , , , ,

3 commenti:

A-K ha detto...

Jag finner det beklagligt och faktiskt också förvånande att det här sker i det annars så öppensinniga, toleranta och mångkulturella Napoli. Och när jag läste beteckningen "en ondskans armé" i morgontidningen höll jag på att sätta kaffet i vrånghalsen, men det får ju stå för han som sa det - och det var ju ingen napolitan. För att få en inblick i den intressanta kultur som råder i Napoli rekommenderar jag alla att läsa "Se Neapel och sedan dö" av Tomas Lappalainen, den är svår att lägga ifrån sig - i alla fall om man någon gång besökt denna stad.

Du har återigen skrivit ett mycket bra, viktigt och läsvärt inlägg. Tack för det.

Angie Roger ha detto...

Det är bara att beklaga att det skapas en panisk epedimi,att man går tillbaka i utvecklingen angående det romerska folket och dess kultur. Får hoppas att det finns fler vuxna tankar/spridningar som kan övervinna denna rädsla. Men alltid tragiskt att historien ska behöva upprepas med sådant förtryck.

Anonimo ha detto...

Trots sin charm och underbara särart måste Neapel tyvärr beskrivas som en av Europas mest nedgångna städer, sett ur många perspektiv. Camorrans inflytande är enormt starkt. Jag har väldigt svårt att tro att inte attackerna mot romer sker med Camorrans goda minne.