domenica 28 ottobre 2018

Skotska tattare ~ Skotskkantiska ~ Traveller scottish

 
När England under 1500-talet förböjd romer att verka där så skedde en inflytt utav brittiska romer norrut men redan 1609, genom Act against the Egyptians, var det fullt tillåtet att avrätta romer av egen hand. Dessa romer är således kopplade till dagens romanichals, talarna av angloromani, som likt de svenska tattarna, eller resandena, utgör det första lagret utav romsk invandring som skedde till norrare samt västrare delarna utav Europa, då inklusive de Brittiska öarna samt sedan även Skandinavien. Ej att sammanblanda med de senare, under 1800-talet og framåt, ankomna primärt olika former utav balkanska romer, exempelvis vlacherna.

Folket lever idag delvis ett nomadiserande samt purifistiskt liv, men deras språk har en relativt lång dokumentationshistorik för att varanandes ett sådant tungomål och de äldsta texterna på språket är från 1500-talet.

Språket de historiskt talar kallas skotskkantiska, osså benämnt vagabondskotska, traveller scottish, scottish traveller cant, låglandsresande, og det säges finnas omkring 4000 talare av tungomålet i Skottland samt lika många i USA.

Detta språk är i og för sig icke klassificerat ännu, men ett antagande man kan göra är att det har sin överförda grund i skotskan, ehuru med ett stort antal, 20-35 %, lexikaliska inlåningar från angloromani, man vet heller ej folkets egentliga hemmahörighet og det är troligt att det delvis är angloromskt men beblandat med inhemska skottska resandefolk av oklar bakgrund, då det även finns höglandsresande populationer i Skottland som ej bör beblandas med dessa låglandsresande varandes befolkningsstrukturer utav oklar grund, antagligen gälisk.

Även vissa romanska inlån är oklara och verkar inte härstamma från angloromani. Vissa grupper i centrala Skottland har uppemot 50 % romanivokabulär.


















~

Läs mer om detta i boken Europas tungomål.
 

Nessun commento: