domenica 1 dicembre 2013

Norn på Hjaltland


På Shetland- og Orkenyöarna fanns tidigare ett västfornnorskt tungomål vid namnet norn, som ditkommit under den vikingatida 800-taliga invandringen till öarna som till sin helhet slog ut lokalbefolkningens - antagligen piktiska - språk i örikena som bebotts i mångtusenåriga tider. Språket är numera i sig självt utdödt sedan skotskan tagit över, efter att gäliskan haft en runda därlikt.

Det talades senast omkring 1880 på Shetlandsöarna, eller Hjaltland som öarna kan benämnas, men det hade tidigare även talats på Orkney, åtminstone fram till 1500-talet, samt i Caithness i norra Skottland. Språket påbörjade sin nedgång under 1400-talet när gäliskan gjorde stora insteg, för att sedan brytas sönder helt utav skotskans anfall.

Först försvann caithness norn som det finns väldigt få spår kvar utav, sedan nornen på Orkeney samt sist den på Shetland, med stagnering under 1700- samt sedan slutstöten på 1800-talet. De sista hjaltiska öarna det talades på sägs vara de mer isolerade öarna Foula samt Unst.

På genetisk väg har man bevisat att nordmännen icke bara kommo i små antal för att härska, utan orkneyare haver exempelvis 38 procent genetiska komponenter med skandinaviskt påbrå, og det är ungefär lika fördelat paternalt som maternalt så det varo antagligen lika många män som kvinnor som anlände över havet. Med så stora influenser är det inte speciellt svårförklarligt att västfornnorskan tog sig även hit.

Språket fanns naturligtvis i skrift, hvilket ett antal nedteckningar bevisat, den sista nedtecknades 1774 på Hjaltlands yttersta utpost, Foula. Ord som ännu finnes kvar i språken på Orkney og Shetland är till exempel  felkyo ‘häxa’, speir ‘fråga’ samt kye ‘boskap’, men i övrigt är exemplena allt för många för att rada upp här, då språken är fullspeckade av norniska influenser än idag, detta särledes på Foula där ännu 31 människor bor.

Vissa entusiaster arbetar på att skapa samt revitalisera ett nynorn.




















~

Om norn samt tillikt om andra germanska såsom skottska språk åtfinnes mer att läsa om i min bok Europas tungomål.

~~~Fem år sedan~~~


~

Nessun commento: