lunedì 16 settembre 2013

Rengärdet - Fjättrad samisk identitet


Det var under 1800-talet som man bestämde sig från svenskt rikshåll för att se till så att det enbart var samer som kunde handha renar, man gav dem monopol på denna syssla, men då staten hade total auktoritet på området så genomreglerades näringen in i minsta lilla detalj.

Samtidigt som detta skedde så bestämde staten att det endast var de renskötare som varo medlemmar i lappbyar som skulle klassificeras som samer - alla andra samer transfererades härmed till termen ‘svenskar’. Detta är gällande än idag i Svärje, huru många samer som reellt finns havom vi ingen aning om då det enbart är de som äro medlemmar i samebyar som den svenska staten räknar som samer och därmed ger speciella rättigheter till.

Före mitten av 1940-talet fick ej ens de samer som varo barn till renägare gå i normal skola, emedan de samer som varo barn till icke-renägare fick den rätten precis som andra i Sverige boende människor; väl i skolan gjordes alla försök för att assimilera in dem så att de blevo ‘goda svenskar’.

Inte nog med att svenska staten i kolonial anda tagit deras land genom tvångssocialisering, förintat deras rättigheter att bruka den mark de en gång bebott og verkat i, nästintill förintat deras språk samt dess övriga kultur, dessutom så bestämmer de även hvilka som överhuvudtaget får kallas samer - ungefär som om man icke skulle få kallas svensk om man ej är med i en hembygdsförening och brukar jorden så som svenskar påståtts gjort i alla gångna tider.

Nästkommande problem för den samiska identiteten är att staten genom sitt befängda förhållningssätt håller nere antalet samer då de rent praktiskt icke kan låta så många familjer ingå i varje sameby, för även inom renskötslen så havandes den ordinära ekonomin gjort sig gällande, hvilket har lett till stordrift för att kunna hålla en hyfsad levnadsstandard - staten bestämmer huru många renar varje sameby får hålla, hvilket ger resultatet att inte heller så många samer kunne vara renägare og därmed vara ingåendes i samebyn.

Samebyarna haver heller ej enbart haft monopol på renskötsel, därvidalags undsluppit extern konkurrens, utan i realiteten varit kättrade, likt trälar, vid denna utkomst då ett förbud mot andra utkomster varit gällande. Man har härmed kunnat hålla nere antalet samer samtidigt som man tvingar den spillra som ändå erkännes att syssla med endast en syssla, hvilken regleras hårt av staten som ur alla tänkbara aspekter endast kan benämnas som kolonial.

Vissa lättnader i samebyars aktiviteter har ehuruväl nu genomförts, men man måste fortfarande vara medlem i en sådan för att att bli klassificerad som same enligt det svenska synsättet. Att samer i historisk tid sysslat med annat, exempelvis sjösamer, hava man helt förträngt samt därmed genomfört en aktiv diskriminering medels ett statsstött förtryck.



















~

Om samerna skriver jag en del om i boken Europas tungomål.

+ Postmodernisme premillénaire
++
Samer

Nessun commento: