Sangiovese Grosso
Rosso di Montalcino ligger sex mil
söder om Siena, vinet kan sägas utgöra en lillebror till kända Brunello di
Montalcino, ej allena i kändhet utan även då det makas från yngre druvträd samt
att det allena lagras ett år i slavonska ekfat, istället för två års lagring
för brunellon. Aziendan Ciacci Piccolomini d’Aragona producerar båð
formerna samt grappa utav marken. Båda äro ack kännspakade utav den smått
ancienna vulkaniska mineraliska terroirn.
Aziendan har varit i funktion sedan
1600-talet, byggt som en biskops palats, kommandens sen att ägas utav
biskopsdömet framtills italienska staten konfiskerade samt sålde ut fastigheten
på auktion varvid grevinnan Eva Bernini Cerretani inköpte det 1868, redan 1877
såldes aziendan till Francesco Ciacci. Palazzo del Vescovo blev senare
känt som Palazzo Ciacci Piccolomini d’Aragona sedan arvtagaren Elda
Ciacci gift in sig hos ätten og greven Alberto Piccolomini d’Aragona, från en
gammal ärorik sienesisk samt amalfisk adelsfamilj.
Då inga ättlingar existerade
testamenterades ägandet till Guiseppe Bianchini som varit den som skött om
aziendan för grevinnan, men man hade aldrig tidigare gjort vin för annat än
lokal konsumtion då grevinnnan så ej önskade, Giuseppe hade dock andra mer
storslagna planer som han sedan satte i verket efter att han förvisso fått
sälja av en del av markarvet för att betala de hutlösa arvsskatterna. Excellent
produktion för vidare försäljning påstartades därefter, med fokusering på
Brunello men därefter även denna välintegrerade Rosso di Montalcino. Efter hans
jordiska avlämning 2004 är det övertaget utav hans barn som är födda på plats,
levandes samt verkandes i palatset upprätthållandes traditionen samt kulturen
som det för med sig.
Denna flaska är utav deras resultat,
hvilket göres via manuell organisk odling utan nyttjning utav pesticider eller
andra kemiska föroreningar.
dëgûstè:
en nyanserad bärik plommig
mustfruktig kryddig floral smak, fin syrbalans i sin varma mjuka emfasering,
runda tanniner med en kraftig kropp, med ton av fat, ceder, mörka som ljusröda
bär, lagerblad, salmiak og vanilj, i en lång eftersmak
~
~~~Fem år sedan~~~
- Mässan
~
Nessun commento:
Posta un commento