sabato 28 settembre 2013

Ciacci Piccolomini d’Aragona - Rosso di Montalcino, 2011



Sangiovese Grosso

Rosso di Montalcino ligger sex mil söder om Siena, vinet kan sägas utgöra en lillebror till kända Brunello di Montalcino, ej allena i kändhet utan även då det makas från yngre druvträd samt att det allena lagras ett år i slavonska ekfat, istället för två års lagring för brunellon. Aziendan Ciacci Piccolomini d’Aragona producerar båð formerna samt grappa utav marken. Båda äro ack kännspakade utav den smått ancienna vulkaniska mineraliska terroirn.

Aziendan har varit i funktion sedan 1600-talet, byggt som en biskops palats, kommandens sen att ägas utav biskopsdömet framtills italienska staten konfiskerade samt sålde ut fastigheten på auktion varvid grevinnan Eva Bernini Cerretani inköpte det 1868, redan 1877 såldes aziendan till Francesco Ciacci. Palazzo del Vescovo blev senare känt som Palazzo Ciacci Piccolomini d’Aragona sedan arvtagaren Elda Ciacci gift in sig hos ätten og greven Alberto Piccolomini d’Aragona, från en gammal ärorik sienesisk samt amalfisk adelsfamilj.

Då inga ättlingar existerade testamenterades ägandet till Guiseppe Bianchini som varit den som skött om aziendan för grevinnan, men man hade aldrig tidigare gjort vin för annat än lokal konsumtion då grevinnnan så ej önskade, Giuseppe hade dock andra mer storslagna planer som han sedan satte i verket efter att han förvisso fått sälja av en del av markarvet för att betala de hutlösa arvsskatterna. Excellent produktion för vidare försäljning påstartades därefter, med fokusering på Brunello men därefter även denna välintegrerade Rosso di Montalcino. Efter hans jordiska avlämning 2004 är det övertaget utav hans barn som är födda på plats, levandes samt verkandes i palatset upprätthållandes traditionen samt kulturen som det för med sig.

Denna flaska är utav deras resultat, hvilket göres via manuell organisk odling utan nyttjning utav pesticider eller andra kemiska föroreningar.


dëgûstè:
en nyanserad bärik plommig mustfruktig kryddig floral smak, fin syrbalans i sin varma mjuka emfasering, runda tanniner med en kraftig kropp, med ton av fat, ceder, mörka som ljusröda bär, lagerblad, salmiak og vanilj, i en lång eftersmak




















~


~~~Fem år sedan~~~


~

Nessun commento: