venerdì 26 aprile 2013

Chablis - Beauterroir




Chardonnay
Château de Beauterroir


Låtom oss börja med en något modifierad reskribering utav min tidigare förtäljning kring Chablis:

Chardonnay benämnes lokalt för Beaunois

Chablis ligger längs sluttningarna som vätter ner mot dalen Serein, vid floden Serein, innefattandes runt tjugo byar, med skog esomofta växandes högre upp längs bergen. Vinkonsten fördes hit av romarna men det var sedan cisterinmunkarna från klostret af Pontigny som påbörjade vinodling på stället under 1100-talet, som dagens Chablisodlare uppbär sin tradition från, likväl de nyttjades Chardonnay.

Under 1400-talet beslagtogs området utav de burgundiska hertigen. Redan under detta århundrade, 1400-talet, exporterades vin härifrån till Flandern, England et Pikardiet men till följd utav allehanda orsaker från 1500-talet og framåt, såsom hugenotter, lilla istiden, franska revolutionen, preussiska invasioner, vinlusen, så fingo vinproduktionen i regionen en kraftig tillbakagång, men man höllo sig ändå med relativt stor export till England, särledes under 1600-talet. Även champagne gjordes delvis på og från Chablis, ej undra då Chablis ligger närmare Champagne än Bourgogne. Med järnvägens utbyggnad så förlorade Chablis mycket av den eftertraktade parisiska marknaden genom att billigare viner från Languedoc konkurrerade ut dem og de flesta vinodlarna lade ner sin verksamhet, den svåra klimatologiska kontexten gjorde även sitt. Sedan slutet av andra stora europakriget under 1900-talet har det dock gått ännu mer rakklart framåt.

Terroiren är juraissisk, kimmeridgisk maritimfossilrikt, i sin grund, innebärandes en stenig, lerig, samt mineralt kalkstenig bas, grundat på miljardtals å åter miljardtals skal av skaldjur, främst ostron, från juratiden, det säger sig nästan självt att denna maritima inlandsterroir passar synnerligt till ostron et alteria skaldjur.

I denna regionen är det både varma somrar såsom kalla og långa vintrar, regnmängderna kunne likväl vara ansenliga men varierar stort hvilket havandes stor betydelse för beståndet, likväl de många potentiella frostiga vårnätterna, som nu ack motarbetas genom tekniska värmeinstallationer sedan 1960-talet - strax efter skräckåret 1957 när allena 132 flaskor vin kunde utvinnas från hela regionen, nu produceras det runt 23 miljoner buteljer chablis per år, plus 6 miljoner chablis premiers crus.

Notera att namnet Chablis används orättfärdigt utav en mängd vin från andra områden samt kontinenter, som på intet vis har med Chablis att skaffa. Enligt uppgift ett av de mest förfalskade vinmärkerna i världen.




dëgûsté:
elegânte caractéristique, klarhetens källa förnimmas i precisiös delikat distinkt mineralsk citrisk friskhet, con crême nuance con ton af torrhet, i typisk fleur et flavör Chablis, denuance i altr bourgund bianc, med  goût de pierre à fusil, accelerandes ju mer den arla daggdimman lägger sig, likväl friskheten fördimmas i vapenflintans rök, långvarig i sin dis, förnimmandes slagängen där muskötens rök ligga tätt


















~

för att få full effekt bör den således drickas först kyld, sedan rums.

SvDSvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD

~~~Fem år sedan~~~

- Till Dig

~

Nessun commento: