Chardonnay
Château de Beauterroir
Låtom oss börja med en något modifierad reskribering utav min
tidigare förtäljning kring Chablis:
Chardonnay benämnes lokalt för Beaunois
Chablis ligger längs sluttningarna som vätter ner
mot dalen Serein, vid floden Serein, innefattandes runt tjugo byar, med skog
esomofta växandes högre upp längs bergen. Vinkonsten fördes hit av romarna men
det var sedan cisterinmunkarna från klostret af Pontigny som påbörjade
vinodling på stället under 1100-talet, som dagens Chablisodlare uppbär sin
tradition från, likväl de nyttjades Chardonnay.
Under 1400-talet beslagtogs området utav de
burgundiska hertigen. Redan under detta århundrade, 1400-talet, exporterades
vin härifrån till Flandern, England et Pikardiet men till följd utav allehanda
orsaker från 1500-talet og framåt, såsom hugenotter, lilla istiden, franska
revolutionen, preussiska invasioner, vinlusen, så fingo vinproduktionen i
regionen en kraftig tillbakagång, men man höllo sig ändå med relativt stor
export till England, särledes under 1600-talet. Även champagne gjordes delvis
på og från Chablis, ej undra då Chablis ligger närmare Champagne än Bourgogne.
Med järnvägens utbyggnad så förlorade Chablis mycket av den eftertraktade
parisiska marknaden genom att billigare viner från Languedoc konkurrerade ut
dem og de flesta vinodlarna lade ner sin verksamhet, den svåra klimatologiska
kontexten gjorde även sitt. Sedan slutet av andra stora europakriget under
1900-talet har det dock gått ännu mer rakklart framåt.
Terroiren är juraissisk, kimmeridgisk
maritimfossilrikt, i sin grund, innebärandes en stenig, lerig, samt mineralt
kalkstenig bas, grundat på miljardtals å åter miljardtals skal av skaldjur,
främst ostron, från juratiden, det säger sig nästan självt att denna maritima
inlandsterroir passar synnerligt till ostron et alteria skaldjur.
I denna regionen är det både varma somrar såsom
kalla og långa vintrar, regnmängderna kunne likväl vara ansenliga men varierar
stort hvilket havandes stor betydelse för beståndet, likväl de många
potentiella frostiga vårnätterna, som nu ack motarbetas genom tekniska
värmeinstallationer sedan 1960-talet - strax efter skräckåret 1957 när allena
132 flaskor vin kunde utvinnas från hela regionen, nu produceras det runt 23
miljoner buteljer chablis per år, plus 6 miljoner chablis premiers crus.
Notera att namnet Chablis används orättfärdigt utav
en mängd vin från andra områden samt kontinenter, som på intet vis har med
Chablis att skaffa. Enligt uppgift ett av de mest förfalskade vinmärkerna i
världen.
dëgûsté:
elegânte
caractéristique, klarhetens källa förnimmas i precisiös delikat distinkt
mineralsk citrisk friskhet, con crême nuance con ton af torrhet, i typisk fleur
et flavör Chablis, denuance i altr bourgund bianc, med goût de pierre à fusil, accelerandes ju mer
den arla daggdimman lägger sig, likväl friskheten fördimmas i vapenflintans
rök, långvarig i sin dis, förnimmandes slagängen där muskötens rök ligga tätt
~
för att få full effekt bör den således drickas först kyld, sedan
rums.
+ Chablis, Grande Réserve, 2010, Château de Ligny, Tassilo Grüner Veltliner Steinmauer, Très Vieux Marc de Bourgogne des Dames Huguette, 45
Taggar: Chablis, chardonnay, vittvin, vin, vinrecension, recension, Bourgogne, bourgognska viner, franska viner, terroir, int
~
Nessun commento:
Posta un commento