giovedì 24 maggio 2012

Folkrensning i Armenien – det azeriska fallet

 ~
Azerierna är ett turkfolk som står turkarna nära, de talar ett språk kallad azeriska / azäriska / azärbajdzjanska och som är ingåendes i den altaiska spåkfamiljens turkiska sydvästturkiska språkgrupp. I Armenien så är det en nordlig form av språket som talas, eller snarare talades.

Antalet azärier inom Armenien har visat sig variera kraftigt under andra hälften utav 1900-talet och framåt då flertalet flyr eller har flytt på grund utav konflikten med Azärbajdzjan och för att gränsdragningarna varierar däremellan, vissa siffror nämner så lågt antal nuvarande talare som 40 000. Många azerer väljer att tala armeniska varvid man kan gömma sin etnicitet.

Det är ehuru inte enkom nuvarande konflikt med Nagorno-Karabakh som ligger till grund för den etniska utrensningen utav azerer i Armenien, redan under åren 1948-1951 deporterades hela 100 000 azerer från landet. 1979 fanns det ändå omkring 160 000 azerer i landet hvilket var omkring 6,5 % av befolkningen. Emellan åren 1988-1991 tvingades de 200 000 kvarvarande azererna fly.

UNHCR sätter nu siffran om antalet azerer i Hayastan till att vara omkring 30 personer, eller möjligtvis upptill några hundra.

~











I boken Europas tungomål behandlas Armenien, Azerbajdzjan, samt Nagorno-Karabakh.

++ Artsakh - Lernajin Gharabaghi, Nagorno-Karabakh, De azeriska minoriteterna i Turkiet, Språk i Azerbajdzjan

DN, DN, DN, DN, SvD
Tags: azerer, azerier, Armenien, Azerbajdzjan, Nagorno-Karabakhminoritet, etnisk rensning, int

~~~Ett år sedan~~~

- La Republica de Senàrica - Världens minsta stat

~

Nessun commento: