sabato 12 maggio 2012

Ge assyriskan minoritetsspråksstatus

 ~
Assyrierna har gjort sig välkända i Sverige genom sina egna sportföreningar, det är i övrigt en välsvetsad företagsam grupp om omkring 90 000-120 000 personer där runt 22 000 bor i Södertälje. En god grund för språköverlevelse för denna gambla unika folkgrupp, med sina flertaliga utrotningshotade tungomål.

Språken bör erkännas direkt, med start i Södertälje. Det är ej allena bra för språken, för minoriteten, för kulturen, för individerna, utan även berikandes för Sverige.

~











Om svenska minoriteter, varav vissa har fått sina språk erkända, samt om assyrier og syrianer skriver jag mer om i boken Europas tungomål.


DN, DN, DN, SvD

3 commenti:

Anonimo ha detto...

Jag tycker det samma bör gälla Turkiskan, dels för att språket har kommit till landet i ett mycket tidigt skede, dels för att det är en minoritet Europas, särskilt sydöstra Europas nybildade nationalistiska regeringar i början av 1900-talet har rensat sina länder från turkisktalande minoriteter. Det försöker t. ex fortfarande den grekiska staten. Inte minst med tanke på att bosnier i Bosnien mördades för de ansågs vara turkar av serber är i sig en anledning att hedra denna utrotade minoriteten.

Illwill ha detto...

Inte "välkända", utan "ökända". Viss skillnad...

Valish ha detto...

Håller med ovan kommentar, men nu funkar inte världen så.
Man visar det man vill lyfta och förtiger den man vill ha bort.