venerdì 11 maggio 2012

Tommasi Graticcio 2010 - Appassimento

~



Corvina, Rondinella, Oseleta
Verona, Veneto

~

djupt blå, rubinrött
komplex

väl fruktigt
con ton af fat

närt kryddigt og mustigt
torkade bär med salvia

kakao og vanlij

rundadt
blanserad struktur

uppfyllandes fruktigheten
behaglig eftersmak


~



med Appassimento menas att man tillgjort druvorna på traditionellt veronesiskt vis, druvorna plockas precis innan de äro nåendes mognadsfyllnad för att därefter läggas på torken i 20-25 dagar, på graticcio, först härefter pressas de varhän jäsningen av saften tas vid, när denna process är färdig fatlägges vinet på slavonska ekfat i 12 månader

det är ungefär samma process som nyttjas för Amaronevinerna, änskönt där torkas druvorna än längre.

















~

+ Lacrima di Morro d'Alba, Rocca Grimalda, Urmeneta

Taggar: Corvina, Tommasi, Tommasi Graticcio, appassimento, Verona, vin, veronesiska viner, Veneto, Venetien, venetianska viner, rödvin, vinrecension, recension, int

2 commenti:

vinolina ha detto...

Lagomt fyllig, slinker ner bra, lite lingonsaft i färgen på min.
Skulle kunna tänka mig att äta nått flottigt med den, men duger bra på sin egna hand även.

luktar strävt men smakar väldigt det motsatta, rund och halvfyllig.

En flarra jag skulle kunna rekommendera till vem som helst. Den går hem helt.

vinolina ha detto...

:) visst är ja bra på det här