giovedì 3 maggio 2012

Hemşinlierna - en västarmenisk kvarleva

~ 

En spillra av armenisktalande i Turkiet är det armeniska folket hemşinlier som härstammar från det äldre Lilla Armenien uppe vid Svartahavskusten och som nu är till antalet omkring 20 000 varandes ättlingar till armenier som i förgången tid konverterat till islam og därmed lyckats undgå massakren samt dölja sitt ursprung, deras etniska antal är osäkert och de kan enligt vissa uppgifter vara så många som emellan 500 000-700 000 totalt då de även finnes i Ryssland, Abchazien, Georgien og Armenien. Etnonymen har förekommit sedan minst tidig medeltid.

De är boende i Hamshen / Hemşin i östra svarthavsregionen, samt i Hopa längst i öster och det är främst de som äro boendes i Hopa som bibehållit den armeniska tungan. Språket dessa talar kallas homshetsi lizu och det är en arkaisk form utav västarmeniska, oftliga ej i skrift även om det förekommer i en modifierad form utav det turkiska alfabetet, emedans vissa som är kristna föredragit det armeniska alfabetet, dessa sista oftast i Ryssland og Abchazien.

De armenisktalande samt de som helt övergått till turkiska håller ofta en låg profil för att inte synliggöras og demagogiseras gentemot, hvilket exempelvis skedde när östhemşinliern Özcan Alper gjorde en film på homshetsi år 2000 hvilket ledde till att han åtalades för att försöka förstöra statens enhet, åtalet lades senare ner.

Härefter, sedan lagen ändrats efter EU-påtryckningar, har viss musik producerats på språket, anonymt.

~










Om dessa, samt alla övriga turkiska samt armeniska folk, står att finna mer om i boken Europas tungomål.

+ Armeniernas historia i TurkietFolkmordet på armenierna i Turkiet, Armenierna i Turkiet, Konungadömet Kilikien

DN, SvD
Taggar: Turkiet, minoriteter, etniciteter, språk, armenier, armeniska, västarmeniska, hemshinlier, Hamshen, Lilla Armenien, int

~~~Ett år sedan~~~

- Geronimo

~

3 commenti:

Anonimo ha detto...

Rekomenderar Kazim koyuncu som sjunger på hemsin i låten "ela ela". Född och uppvuxen i Hopa, kanske svarthavs områdets viktigaste artist i modern tid. Må hans själ vila i frid.

S.A.I. Steve Lando ha detto...

tackar för tips kring denna mångspråkliga artist som ju förutom på hemsin sjöng på bland annat mengreliska samt lazuriska likväl.

Anonimo ha detto...

Finns en hel drös som blandar friskt på alla lokalspråk från Trabzon området, personligen håller jag Kazim och Karmate högst pga deras betydelse för "laz" kulturens välmående idag. Utan Kazim hade mycket tynat bort.