martedì 7 dicembre 2010

Europas tungomål – recension av BTJ

~
En första kortrecension har gjorts utav böckerna Europas tungomål, utav BTJ. I det första vill jag omnämna att det är hedersvärt att den allenarådande bibliotekstjänsten BTJ valt att recensera en bok som skribenten av självvalda skäl helt ställt utanför den svenska stereotypiska förlagsbranschen, BTJ som ju nyligen uppgivits ha avslutat sina recensioner utav icke-förlagsutgivna verk (SvB). Förvisso är recensionen extremt summarisk, samt delvis väldigt missvisande, men ändå.

Utav de positiva aspekterna så framhåller man bland annat böckernas storlek, dess “tättskrivna och innehållstäta boksidor” där varje kapitel för sig är “informationstätt”, i boken och på sidorna “ryms mängder av spännande och intressant information”.

Flera av de stora, förutom de nämnda, förtjänsterna med boken / böckerna verkas ehuru missas totalt i den summariska recensionen, exempelvis att en dylik genomgående bok ej tidigare varit existent på svenska. Förutom detta har den P1-rutinerade allmänlingvisten Lars-Gunnar Andersson framsynat två stora nackdelar med boken, varav ingen berör det kulturviktiga innehållet.

Den första nackdelen, tycker han, är att avsnitten inte är disponerade på samma sätt, vilket förtar bruksmöjligheten för den som en uppslagsbok. En av de stora anledningarna att recensenten inte verkar se dispositionen på ett mer klartänkt vis är att denne uttryckligen totalt sammanblandar och sammanför avsnitt ett och två, men korrektligen särskiljer avsnitt tre (se exempelvis Innehållsförteckningen).

Om man avser att nyttja boken uppslagsboksmässigt så är dispositionen upplagd för detta, särledes inom avsnitt tre som håller en klar och följsam disposition i följsamhet utav strukturerande principer, men även de två första avsnitten om man beser rubrikerna före varje delavsnitt. Men det är helt korrekt att säga att det exempelvis inte är samma interna disposition i avsnitt tre, som i avsnitt två, men detta är fullständigt förklarligt utifrån avsnittens innehåll, särledes då den senaste delen avser att genomgå situationen i dagens länder, emedans avsnitt två avser att genomgå språkfamiljer och äldre historiska kontexter.

Den andra nackdelen, som förblindar Lars-Gunnar, är att han anser att språkbruket “döljer innehållet”, att det är svårgenomträngligt, och han eftersöker en omarbetning där språket istället simplifieras så att innehållet bärs fram “snarare än dölja det”.

Då jag är väl medveten om att jag behar ett till vissa delar eget språkbruk, i vissa detaljer, så är denna form utav rutinmässig respons högst förväntad från språkkonservativa människoelement, enligt min mening fördunklar inte språkbruket innehållet utan snarare tvärtom, belyser det mer korrektmässigt, i dess vinklar och vrår, på ett virilt vis. Det är heller ej svårförståeligt för läsare med normal språkkunskap, jag tror man gör ett missgrepp när man paternaliserar läsaren på detta vis. Många andra säger att jag färgsätter og levnadsgör förmedlingen väl, inte minst för att det just inte är simplifierat utan att man som läsare ibland måste tänka till, en extra gång, istället för att slentrianmässigt läsa förbi, samt att innehållet lyfts fram i det mer färgstarka språkbruket. Hursom, detta är naturligtvis högst subjektivt, vilket även en recensent borde förstå.

Oavsett vad, så är det i detta fallet inte min skrivelseförmåga samt nyttjade språkbruk som fördunklar innehållet, det är allmänlingvisten Lars-Gunnar Anderssons framförda språksyn och perceptionsförmåga av förtäljningen som fördunklar läsningen, förståelsen samt innehållsanalysen till att istället helt fastna i dennes tillkortakommanden.

Som sagt, innehållet kritiseras ej, utan det anges vara mångfaldigt, spännande, samt rikt.

Nödgad att tala i förkortadt, förenkladt språk kände han, att hans språkskala förlorat halftonerna.

~


Ta del av detta innehållsmässiga mästerverk, samt uppenbarligen intressant skrivna, bokverk.

Inom Serie Europas tungomål kan man läsa små axplock för att själv avgöra om språket är över ens förståelsenivå, måhända man just då ännu mer behöver läsa den?

Jämför så priserna hos Prisjakt (tänk på att det är två delar).

Andra om , , , , , , , , , , int, DNDNDN, DN, Gp, SvDSvDSvDSvD

~~~Ett år sedan~~~

- Istidens slut.

~

Nessun commento: