lunedì 7 dicembre 2009

Istidens slut

~
för omkring 115 000 år sedan inleddes den nuvarande istiden, det var även ungefär då homo sapiens framträdde och expanderade

nu äntligen gör jorden sig av med denna epok

~




Kvarten är slut - Akademisk Tertiär återgång, Ekodomedagica, Eem, Aqua alta

~~~Från Arkivet~~~

- Solen ju vuxnar till sig.

~

Andra om: , , , , , , , ,

3 commenti:

Dennis Nilsson ha detto...

Komplettering till det du skrev:

Klimatet har ändrats åtskilliga gånger tidigare, och oftast i en större omfattning än som sker nu. En av dessa klimatförändringar skapade grunden för den moderna människan, för ca 75 000 år sedan, och vår migrering från Afrika till andra världsdelar.

Lär mer här;
https://genographic.nationalgeographic.com/genographic/lan/en/atlas.html

Lärorik video om Jordens olika klimatcykler under årmiljonerna, "The Miracle Planet" finns här;
http://www.youtube.com/watch?v=FmYPYa6h4xw

Värt att notera att det tekniska samhället har funnits i mer än dryga 150 år. Att tro att vi har skapat de klimatförändringar som sker nu är en mycket högmodig syn på oss människor. Att tro att vi skall kunna stoppa klimatförändringarna är högfärdigt.

Det toppmötet i Köpenhamn borde handla om är istället hur vi skall organisera om våra samhällen världen över för att kunna klara av och överleva klimatförändringarna. Många städer och befolkningar måste flytta på sig för att överleva. Ex-vis hur klarar Skandinavien att ta emot 10-20 miljoner flyktingar?? Eller klarar Afrika att ta emot 10-20 miljoner flyktingar från Europa o.s.v.

Apropå naturens resurser så finns det en ny metod som kallas för "Vertical Farming" som skulle mångfaldiga jordbruksproduktionen och samtidigt minska den yta vi idag nyttjar till jordbruksproduktion.
Lär mer här; http://www.verticalfarm.com

Likaså finns det oändliga naturresureser i form av olika mineraler i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter.
Lär mer här; http://sv.wikipedia.org/wiki/Asteroidb%C3%A4ltet

Anonimo ha detto...

Nej, asteroidbältet (liksom den delen av universum vi kan se) innehåller endast ändligt mycket resurser – förutom att det skulle bli djävligt dyrt att hämta hem dem …

För att för argumentets skull ignorera rådande verklighet: Homo sapiens sapiens har genom hela sin existens utrotat djurarter – just nu i massutdöendetakt; avskogat t.ex. stora delar av Europa; Nordafrika var romarnas kornbod; världens en gång 4:e största sjö, Aralsjön, har vi reducerat till en bråkdel; vi pumpar mer skit upp pi atmosfären varje är än ett riktigt stort vulkanutbrott – varav en del är kvar där i hundratals år; vi påverkar varje fläck på planeten; flygplans kondensationsstrimmor har en mätbar effekt; osv. … Så rent logiskt, varför skulle vi inte kunna ha en effekt på klimatet?

Dennis Nilsson ha detto...

@Anonym 07.08
Apropå din kommentar om asteroidbältet och universum så besitter du tydligen mycket mer kunskaper än vad människlighetens samlade kunskaper uppgår till.

De sensate forskningsrönen säger att det finns så många solsystem att sandkornen på vår egen värld inte räcker till för att räkna dem.

Det som är omöjligt dyrt idag är verklighet och billigt imorgon.

Om du studerar vår planets klimat under en längre tidsrymd än vad den moderna Homo Sapiens har existerat, ca 75000 år, så finner du att världens klimat har ändrats åtskilligt mycket mer vid flera tillfällen än vad som sker idag.

Rapporter från Nordafrika idag talar om att Afrika kan tillhöra de lyckligt lottade och återigen bli grönt, som det var för ca 10000 år sedan, alltså som du skriver, en "romarnas kornbod";

Gällande massutdöende så har det också skett ett otal gånger tidigare, utan att ens Homo Sapiens funnits till.

Naturen förändras, och vi måste förändras med den.

Så rent logiskt, borde vi göra samma saker vi gjort tidigare för att överleva. D.v.s nyttja vårt förstånd till att organisera om våra samhällen så att vi klarar av klimatförändringarna.