domenica 20 dicembre 2009

Principat d’Andorra – en kort historiopolitisk presentation

~


Andorra eller Principat d‘Andorra som det mer rätteligen benämns, är det lilla furstedömet i Pyrenéerna som enbart består av 468 km², fullt medborgarskap bär omkring 36 % av befolkningen. Andorras oberoende samt moderna historia börjar med att Karl den Store erövrar området från morerna anno 803 för att befästas när dennes son Ludvig den fromme ger området till biskopen av Urgel 819 - Urgel ligger i Katalonien. Andorra är det sista oberoende området utav det förutvarande Spanska mark, Marca Hispànica, som var en pärletråd av dömen längs Pyrenéerna.

Men då området förblev omtvistat, så hamnade riket år 1278 i gemensam styrelse under biskopen i Urgel och greven av Foix i Frankrike, genom paréagekontraktet, denne siste överlät sitt rättmäktiga delstyre till den franska kronan anno 1607. Under den franska revolutionen upphävdes alla feodala anspelningar i Andorra, men de återinfördes snart under Napoleons styre. En av dessa feodala rättigheter är den gamla feodalrättigheten att herren i området har rätt att förhandspröva brudens sexuella förehavanden inför ett bröllop - det är alltså den katolska biskopen av Urgel och den franska presidenten som innehar denna rättighet, men så vitt man vet så nyttjas den ej.

1993 hade man en folkomröstning som ledde fram till en demokratiskt utformad konstitution, något man redan krävt 1933, innehållandes tillåtelsen av politiska partier samt ett valt parlament. Före detta var landet ett fögderi där furstarna hade all beslutande makt, fastslaget anno 1278, men där lokalbefolkningen ej hade juridsk lagbestämmande rätt.

Vid upproren 1933 där man önskade utökad demokrati besatte Frankrikes militär landet en stund, året därpå proklamerade sig Boris Skossyreff sig som Boris I, prins av Andorra, samt stratade krig med biskopen af Urgel. Han arresterades av Spanien och slängdes ut. 1993 blevo man således självständigt och beträdde även Förenta Nationerna, landet är numer ett konstitutionellt principat med kvarhållet dubbelstyre. Man använder sig av euron och har ingen försvarsmakt, för övrigt så klarade man sig bra undan de tvenne krigen under första halvan av 1900-talet, men upprätthåller en självständig utrikespolitik.

Under andra storkriget var man neutral och en viktig smuggelväg emedans freden med Tyskland avseende första storkriget fick avvakta framtills 1958, Andorra hade deklarerat krig med Tyskland men aldrig medverkat i några bataljer, månt var det därav man glömde furstendömet i Versaillesfreden.

Andorra är även det enda landet i världen där katalanska är statspråk.

Andorra får ehuruväl än idag pröjsa den pålagda skatten fastlagd anno 1278, kallad questia, beståendes utav fyra skinkor, fyra brödlimpor samt en skvätt vin.

~



Mer om Andorra kan läsas om i min bok Europas tungomål.

+ La Senyera - Catalunya triomfant

Andra om: , , , , , , , , , , int

~~~Från Arkivet~~~

- Jul(i)dikt.

~

Nessun commento: