lunedì 14 dicembre 2009

Saudi-Schwiiz

~
Saudiarabien är det enda muslimska land där kyrktorn är förbjudna

Schweiz är det enda kristna land där minareter är förbjudna

i det sistnämnda landet är det folkets röst som talat

~









+: منارة, Talibanlandet Schweiz

Mest för förbud om byggande av minareter var man i bergstyskarnas Appenzell Innerrhoden där 71 % ville ha ett förbud, det var samma håla som den federala schweiziska domstolen fick intervenera i för att införa kvinnlig rösträtt, emot deras wahhabistiska åsikt, i anno av 1990 e.Kr.

Andra om: , , , , , , , , , , , , ,

7 commenti:

Jolalus ha detto...

Schweiz har kvinnor i politikens absoluta toppskikt.

Ekonomiminister Doris Leuthard har just utsetts till landets president för 2010. Nyligen valdes Pascale Bruderer till talman för underhuset och Erika Forster-Vannini till talman för senaten.

Hur ser det ut i Saudi?

Scweiziska kvinnor röstade ja till förbud eftersom de vill att Scweiz skall fortsätta mot jämställdhet - inte mot islamsk kvinnosyn.

Nalle ha detto...

Meehhh, usch och usch och dubbelusch som det kan gå när kvinnor får rösträtt...JUH!!! :(

Pontus ha detto...

Fel.

I Schweiz är befintliga minareter tillåtna. Nybyggnation av moskéer är tillåtet.

I Saudiarabien är kyrkor med eller utan kyrktorn förbjudna. I samtliga muslimska länder krävs speciella tillstånd för renovering av kyrkor som inte krävs för moskéer. I samtliga muslimska länder är nybyggnation av kyrkor förbjuden.

Saladin ha detto...

Pontus:

fel - fel - fe och åter fel!

Schweiz argument har inte varit av arkitektonisk karaktär utan förbudet är en minoritetsfråga. Om en minaret stör så mycket att man via allmänna val förbjuder den - hur kommer det att gå med nya initiativ? Moskéer står redan på tur, liksom sjal. Mer lär följa. Kyrkorum finns på de compounds som de utlänningar som har valt att leva i, dock är kyrkobyggen, liksom byggen av alla andra icke-sunnimuslimska tempel, förbjudna. Dvs, moskéer som tillhör mindre muslimska fraktioner, såsom ismaili-ordern, är förbjudna. Att renovationer av kyrkor i värdlens ca 45 muslimska länder kräver specialtillstånd i förhållande till moskéer är fullständig gallimattias - ärendet kallas för "bygglov" och finns i princip alla länder - oberoende av byggnadens syfte. Att nybyggnation av kyrkor är förbjudna i samtliga muslimska länder är också ren gallimattias, inte minst med tanke på ländernas egna kristna minoriteters aktiviteter.

Om du ska ljuga så kan du väl göra det i sällskap där du tror dig ha den kunskapsbaserade överhanden?

Heidi ha detto...

@Jolalus: Schweiz, ett jämställt land?? Ett land där vissa kantoner fortfarande förbjöd kvinnor att rösta 1991? Där en folkomröstning om huruvida kvinnor har rätt till mammaledighet ledde till "nej" för några år sedan? Där vissa politikers svar till arbetslöshet är att "kvinnor bör återgå till hemmet och lämna jobben åt männen"? Allvarligt. Jag håller med att Saudi Arabien suger, men Schweiz är inget bra exempel på jämställdhet heller!

Jolalus ha detto...

Heidi:

Jag skrev inte att Schweiz är ett jämställt land, men att de är på väg åt rätt håll!

Om kvinnor fick rösträtt först 1971 (vissa kantoner spjärnade emot till 1991) och nu innehas redan flera topp-poster av kvinnor - vilket är glädjande!

Alltså jämställdhetsprocessen med god fart åt rätt håll, även om det säkert är långt kvar. Kanske det är därför Schweiziska kvinnor i sås tor utsträckning är skeptiska till en religion som riskerar att ta delar av den kvinnliga befolkningen dem tillbaka till medeltiden?

Heidi ha detto...

Jolalus: Tro mig, jag är schweizare och kvinna. Jämställdhet i det landet går INTE åt rätt håll. Att några kvinnor lyckats ta sig in i regeringen betyder inte att resten av oss har det bra. Folket röstar ständigt bakåtsträvande lagar som begränsar kvinnors rättigheter i samhället. Ständigt. Och jag skulle vilja veta varifrån du fått den statistiken att kvinnor skulle vara så mycket emot islam? Den enda uppdelningen som tydligt framgår är att de tysktalande delarna är mer konservativa och främligfientliga än de fransktalande, som vanligt. Vi kallar detta "röstigrabben" effekten. De flesta kvinnor i Genève och Lausanne jag träffat under de senaste 20 åren har inget emot muslimer alls. Bara nåt mot machistiska mangrisar, och de finns ju överallt.