mercoledì 23 luglio 2008

Plastpåsen

~
Danmark införde 1994 en förpackningsskatt, 2001 följde Taiwan efter med en påsskatt och året därpå förbjöds plastkassetillverkningen i Bangladesh

man fick böta fem pund på stående fot om man på gatan påträffades med detta miljöovänliga otyg, fast delstaten Himachal Pradesh är snäppet värre, där kan innehav av plastkasse ge sju års fängelse och 1000 pund i böter


Irland = häxtrosor
vita föroreningar i Kina
plastpåse i träd

nationalblomman i Sydafrika
Indien, sju års fängelse vid plockning


Energimässigt går det åt tolv miljoner fat råolja, nästan två miljarder liter, för att tillfredsställa mänskligheten årliga behov av plastpåsar som lär uppgå till runt 4000 miljarder stycken där västvärlden använder de flesta

För fem år sedan påträffades en arktisk vikval död på franska Normandiekusten. I kadavrets mage påträffades 800 kilo plast- och förpackningsrester


ja, åttahundra kilo.

I Norge kan påsen bli förbjuden, i Kina och Australien med
varje plastpåse som kastas i naturen tar 100 år på sig att brytas ner

I Sverige är det absolut inte aktuellt,
här agerar man som man har en plastkasse runt skallen,
förtida kontrollerad o godkänd, av någon myndighet dock











~


citering o källa, Larsén, S. “Slaget om fladderskräpet går vidare”, i Sydsvenskan 28 november 2007 s. A8, samt, “Norge vill förbjuda plastpåsar”, SvD Näringsliv, 11 mars 2008 s. 6.

10 commenti:

Anonimo ha detto...

I länder där man kastar sitt avfall i havet eller på gatan är det kanske bra. Det handlar dock bara om populistiska beslut som är av helt underordnad betydelse när man inte har en fungerande avfallshantering. Nästa steg är väl att förbjuda plastflaskor för att folk inte kan slänga dem i soporna?

Anonimo ha detto...

Börja, Steve, från Dig sjäv och ta bort Din narkomanbild från sidan. Ännu bättre om Du beslutar sluta helt med det otyget som kallas "rökning".
Det visar på dubbelmoral när rökare propagerar för miljövänliga åtgärder.
Hälsningar, trots allt

Angie Roger ha detto...

Ja,det är idioti om hur västvärlden förbrukar de tillgångar som finns,och det bara för att smutskasta ytterligare.Så visst är vi duktiga på att förgöra allt liv, utan några egentliga bomber.

Anonimo ha detto...

Steve är en av de få återstående individualisterna, oftast obegriplig, men ändå. Låt han ta ett bloss. Det är förmodligen bara rent nikotin. Tids nog tar Alliansen hand om de där filurerna.

S.A.I. Steve Lando ha detto...

Det är helt korrekt ‘Fanta’ att rökning är ett otyg utifrån en del aspekter, men om du Fanta har en hjärna så inser du säkerligen att ett fotografi är en microsekunds bespegling av verkligheten, det är inte ett allomfattande bevis för en personlighet eller dennes göranden.

Du vet ingenting huruvida jag är en ‘rökare’ eller ej, om jag dubbelmoraliserar, eller nyttjar något som du benämner som narkotika. Din kommentar säger ju mer om dig, än om mig.

Det är gott det, hälsningar, framför allt.

John Olsson ha detto...

För några år sedan kunde man läsa i svensk media att inget annat land var mer jämställt än Sverige och det visste man för att ingen annanstans såg man fler män bära plastpåser än någon annanstans.

Only in Sweden!

A-K ha detto...

Plastpåsar kan för somliga tyckas vara en liten del i det stora hela, men något som kräver tolv miljoner fat råolja årligen är definitivt inte obetydligt, det tycker jag säger sig självt. Och miljömässigt ställer dessa påsar till enorma skador, dels genom tillverkning och transporter och dels genom att folk inte tar sitt ansvar och kasserar dem där de bör kasseras utan kastar dem där de står. Historien om vikvalen säger väl det mesta om vad dessa påsar kan ställa till med... Tack för detta mycket goda inlägg.

Från det ena till andra, så undrar man helt klart hur det står till med somliga människor. "Narkomanbild"...jisses, så enastående dumt.

Anonimo ha detto...

d har så rätt vilken idioti säger bravo att du tar upp saken
gillar också att du näpste fanta där plockade du 5 rosor från mig
aol

Anonimo ha detto...

Nu går det att få tag i Oxo-bionedbrytbara plastpåsar. Plastmaterialet som bryts ner och försvinner efter ca 3 år. Om 5-10 år kommer effekten att märkas i mätbara områden. Alla sk vardagspåsar går att få i Oxo-plast. Besök sidan för Vardagsplaster !
/Miljöpåsen (d2w)

Anonimo ha detto...

Vad alla är rädda för ett förbud! Det GÅR att leva utan plastpåsar. Vad använde vi innan 70-talet då plastpåsen inte fanns i handeln? Jo, vanliga kassar. Jag strider mot plastpåsarna genom att sälja miljövänliga shoppingkassar på ecoreko.se