martedì 29 luglio 2008

FRA – nitiska anmälare?

~


Tjetjenienkriget 1998 – 99. Tjetjenien i Kaukasus ligger i Ryssland men var i praktiken självständigt åren 1996–99. När det andra Tjetjenienkriget bröt ut 1998 vaskade FRA fram vitt skilda uppgifter.

FRA kunde följa hur kriminella grupper planerade kidnappningar. Även tjetjenska krigare och deras ledare kartlades. Men än viktigare var att FRA följde de ryska förbandens framfart mot civilbefolkningen. Behandlingen av tjetjenerna stred mot mänskliga rättigheter. Särskilt följde man från svensk sida vad som skedde i ett ryskt så kallat filtreringsläger.

– Det FRA plockade fram hade stor betydelse för Sveriges regering och myndigheterna så att de rätt kunde bedöma flyktingstatusen på tjetjener som kom hit. Det bidrog verksamt till att man fattade kloka beslut. Den informationen kom också andra länder i EU till del, de hade ju samma flyktingproblem


ovan från FRA:s skryt i SvD, min kurs.


I det kursiverade ovan framförs med besked att man haft konklusiv vetskap kring att ryssar behandlat tjetjener i strid mot de mänskliga rättigheterna. Man har sedan använt dessa bevis för att avgöra flyktingstatus, samt delgivit dessa uppgifter till andra stater då de haft samma flyktingproblem.

Detta är givetvis bra, men det verkar inte som man anmält in dessa solida bevis om brott mot de mänskliga rättigheterna till Europarådet och dess Europadomstol i Strasbourg eller till Förenta Nationerna.

Man verkar vara mer intresserad av att förfölja enskilda individer som bloggar.

Även tidigare i historien har det svenska riket visat hur den svenska staten fördöljer eventuella bevis mot brott mot mänskligheten, försegågna i läger.

Att de inte har någon erfarenhet av att anmäla eventuella brott mot grundlagar visar sig även genom att de skickat sin anmälan till fel myndighet, i alla fall om de, som FRA:s generaldirektör avser, anmäler bloggaren. Justitiekanslern menar ehuru att anmälan bör avse läckan, det enda som går att anmäla via JK.

Oklarheterna kvarstår, kompetensnivån står dock klar.





















~



Nessun commento: