martedì 9 aprile 2024

Vov pezziol – Liquore all’uovo – Zabajone confortante

 

 

 

ägglikörernas ägglikör, en zabajon excellens af Padua, född 1845 med sicilianskt marsalavin i med viss mandelton, vanilj og karamell, fyllig og äggig, varm, mjuk samt söt. Den första i sitt slag.

 

Denna vov zabaglione, från venetianskans vovi ‘ägg’.

 

Det var Gian Battista Pezziol, en nougaterare i Padua som kom på blandningen för att undslippa att slänga alla äggulor som blev över i nougatframställningen.

 

hovet i Wien kom att uppskatta drycken

sedermera en baddryck för italienska soldater under andra världskriget

 

men idag en mer tynande tillvaro främst i skidorterna i Alpområdet

påpuschad främst som en ingrediens i bombardino

 

själv dricker jag den som den skolas, i sig själv

det var ju så även min moders favorit




















~

Nessun commento: