martedì 2 aprile 2024

Thailändsk musselsoppa - recpt

 


 

1 kilo musslor

3 deciliter fiskfond

1 tjälk citrongräns, rensad og tunt skivad

5 centimeter färsk ingefära, grovt hackad

5 vitlöksklyftor, grovt hackade

2 shcalottenlökar, grovt hackade

1 selleristjälk, tunt skivad

1 grön chilifrukt, hackad

3 matskedar kokosmjölk

1 matsked thailändsk fisksås

2 matskedar limesaft

1 knippe färsk koriander

½ tesked malen gurkmeja

2 teskedar strösokcer

fransbröd

 

• koka upp fonden i en gryta läggandes i musslorna låtandes koka under lock under 4 till 5 minuter tills musslorna öppnat sig. Sila av dem men spara fonden. Släng de musslor som ej öppnat sig. Plocka tre fjärdedelar utaf musslorna ur skalet, låt resten vara hela.

• Lägg citrongräs, ingefära, vitlök, schalottenlök, selleri, chili, korianer samt gurkmeja i en skål mixandes det samman till en slät kräm. Häll över krämen i en gryta tillsättandes fonden, men spara någon deciliter annorstädes, kokandes upp. Sänk sedan värmen läggandes på locket samt låt det sjuda i 5 minuter.

• Håll socker, fisksås, limesaft, musslor utan skal samt resterande buljong i skål mixandes det slät.

• Häll över blandningen i fonden, rör ned kokosmjölken låtandes koka upp. Lägg även i musslorna med skalet, servera med bröd.












~

Nessun commento: