2 kilo honung, + 300 gram för eftersötning
4 liter vatten
1,5 kilo blåbär, eller andra bär såsom hallon, björnbär eller röda vinbär
1 paket vinjäst om 5 gram
6 gram jästnäring
0,5 gram vinsvala
0,5 gram jäststopp
• Rengör allt med desinficering.
• Häll bären i damejeannen
• Värm upp 2 kilo honung med två liter vatten, håll koll så det inte blir för varmt utan bara så honungen smälter. Häll ned detta, samt två liter kallt vatten, i damejeannen. Skaka om.
• Rehydrera jästen, hällandes sedan denna i.
• Efter 24 timmar tillsättes 6 gram jästnäring skakandes om, skaka sedan om varje dag under fem dagar.
• Efter fyra veckor kan du tappa om mjöden undvikandes medtagning utav det mesta utav bottensatsen.
• Efter ytterligare några veckor har det bildats ny bottensats. Tillsätt 0,5 gram vinsvala samt 0,5 gram jäststopp i damejeannen rörandes om försiktigt. Låt stå i 24 timmar.
• Smält 300
gram honung hällandes den i damejeannen. Låt det sedan stå ytterligare veckorna
tu innan buteljering.
~
Nessun commento:
Posta un commento