martedì 17 ottobre 2023

Blåbärsmjöd - Recept

 


 

2 kilo honung, + 300 gram för eftersötning

4 liter vatten

1,5 kilo blåbär, eller andra bär såsom hallon, björnbär eller röda vinbär

1 paket vinjäst om 5 gram

6 gram jästnäring

0,5 gram vinsvala

0,5 gram jäststopp

 

• Rengör allt med desinficering.

• Häll bären i damejeannen

• Värm upp 2 kilo honung med två liter vatten, håll koll så det inte blir för varmt utan bara så honungen smälter. Häll ned detta, samt två liter kallt vatten, i damejeannen. Skaka om.

• Rehydrera jästen, hällandes sedan denna i.

• Efter 24 timmar tillsättes 6 gram jästnäring skakandes om, skaka sedan om varje dag under fem dagar.

• Efter fyra veckor kan du tappa om mjöden undvikandes medtagning utav det mesta utav bottensatsen.

• Efter ytterligare några veckor har det bildats ny bottensats. Tillsätt 0,5 gram vinsvala samt 0,5 gram jäststopp i damejeannen rörandes om försiktigt. Låt stå i 24 timmar.

• Smält 300 gram honung hällandes den i damejeannen. Låt det sedan stå ytterligare veckorna tu innan buteljering.















~

Nessun commento: