domenica 3 marzo 2019

Travellers, zigenare, romanichal, gypsies, samt romer i Storbritannien

 
I Storbritannien finns det några olika former utav det som vi ofteligen benämnom som romska folkgrupper, varav den största gruppen antagligen utgöres utav de såkallade angloromanerna, tidigare kallade egyptier, därledes gypsies.

Att det överhuvudtaget finns några romer kvar i England, eller Storbritannien, är positivt eftersom man i the Egyptian Act af 1530 gavo dem 16 dagar på sig att försvinna, 1554 aktfördes samma igen, ohörsamhet ledde till dödsstraff. 1596 dömdes även 106 människor till döden för att de bedömdes skyldiga till att vara romer, men allena nio avrättades då övriga kunde bevisföra att de var födda i England och därvid gick fria. England försökte även bli av med sin romska befolkning genom att deportera dem, såsom man försökte med många oänskade folk og patrask, man började med detta redan år 1544 när man påbörjade det långtida projektet att deportera dem till Norge hvilket fortsatte under tvenne regenter till.

1603 togo man även beslut om att deportera romanichals till Newfoundland, Västindien, Frankrike, Tyskland og Nederländerna, många av dessa europeiska områden skickade sedan vidare angloromanerna till Amerika. En del av romerna som hamnade i Västindien blefvo slavar og ägda utaf befriade svarta slavar i Jamaica, Barbados, Cuba et Lousiana. Något de afroamerikanska propagandarörelserna verkar hava förglömt.

Många sociala kontexter splittrades i alla dessa upphävlingar og beslavningar som skedde, eller dog på överfärden, men en hel del flydde även till Amerika frivilligt havandes då haft bättre grund för att bibehålla sin romska kontext där. Efter självständigheten i Amerika riktades istället blickarna till Australien och det är till exempel känt att tre romer var med i allra första fångtransporten dit, nu är de runt 5000 angloromaner där, mot 150 000 i USA samt runt 14 000 i Sydafrika, då bara räknat just angloromanerna, bland annat Elvis Presley, med familj, sägs ha sådan härstamning. Ian Hancock och Charlie Chaplin är andra välkända namn från den angloromaniska gruppen.

En av de tre australiska fångarna grundade förövrigt första kommersiella bryggeriet i Australien och hans barnbarn bleve förste australienfödda premiärminister i New South Wales. Från och med 1780-talet og framåt togos de flesta antizigenska lagarna bort i Storbritannien, under andra hälften utav 1900-talet har en hel del lagar åter kommit i bruk för att hindra deras nomadiska livstil, bara för något år sedan avhystes en större mängd angloromaner från en av sina största boendeplatser.


Romanispråken

Av romanispråken så finns det i Storbritannien, förutöver nedan separat nämnda språk, de -indoarisk-centralindoarisk-romani-vlach-taliga och de äro uppdelade på språken kalderesj samt lovari, deras historia är främst muntlig men dokument finnes från 1600-talet og framåt, samt det -romani-nordromani-britanoromani-språket kymrisk romani, eller kååle, som taltas i England ock Kymrien och som inte är förståeligt för angloromanerna.

Den kymriska romanigruppen är uppdelad på tvenne olika grupperingar: volshanágerna og kaláerna. Walesisk romani har talats sedan 1400-1500-talen, språket var på indoarisk grund men med inlån från walesiska samt engelska, man tror att språket numera är utdött som förstaspråk.

De iriska irish travellers, som även bor i Storbritannien, förutom i främst Irland samt USA, talar historiskt samt till viss del idag ett iriskt kreolspråk, shelta.


Angloromani

Ett annat samt större romanifärgade språk som har sin dominanta härkomst i det germanska -anglosaxisk-engelska tungomålet är angloromani som også går under benämningarna romanichal, pogadi chib eller posh ‘n‘ posh.

Målet har talats i Storbritannien i ungefär 500 jeeran og äro uppdelat på en mängd olika varianter  - det har även spridit sig till Sydafrika, USA samt Australien, i USA är de numer fler målförare än i Storbritannien självt. När det ej rör sig om irish eller scotish travellers så är det esomoftast dessa som poträtteras, i ofta negativa kontexter, i både engelska såsom amerikanska filmer eller serier, stereotypismen fortlever samt frodas än idag, nu även överfört till USA.

Angloromani talas av runt 90 000 individer i Storbritannien, d.v.s. England, Kymrien ock Skottland, främst i England. Basen og grammatiken i språket är engelsk, emedans vokabulären primärt är romanès och har från början utvecklats från ursprunglig brittisk romani som kreoliserats samt utarmats allt mer efterhand intill oigenkännelighet.

Angloromani är grammatisk enkel ock engelsk, till skillnad från den ursprungliga romanin som har det arkaiska komplexa systemet kvar, även gällandes fonologin har angloromanin allena ett uvulart frikativfonem av arisk karaktär emedans övrigt är pur germanska.

De säges hava anlänt under 1500-talet med härstamning ifrån Illesklanen i östra Ungern och talade mer urpsrungliga romanispråk framtills 1800-talet när angloromanin utvecklades. Man trodde under flera sekler att den ursprungliga brittiska romanin, det konservativa romnimos, var utdöd men under 1800-talet hittades talare på språket igen, idag är det högst oklart om det finns någon föryngring av språket.

(lyckas ej få till bra rader i bloggen)

 
.............................................. Romnimos........ Angloromani......... Svenska
Nominativ............................. me.................... mandi.................... jag
Oblik..................................... man...................mandi.....................mig
Emfatiskt kasus.....................maya................. mandi.................... mig
Prepositionskasus................. mandi............... mandi.................... mig
Dativ..................................... maηi..................to, for mandi..........till, för mig
Instrumental.......................... mansa............... wi mandi............... med mig
Ablativ.................................. mande............... from mandi............ från mig
Possessiv mask.sg................. miro.................. mandi’s................. min
Possessiv fem.sg................... miri................... mandi’s.................. min
Possessiv oblik......................mire.................. mandi’s................. min



Skotskkantiska

Men det är ej allena angloromanin samt de övriga ovan romska språken som äro in existens inom Storbritansk gräns. Ytterligare ett språk är skotskkantiska som osså benämns vagabondskotska, traveller scottish, scottish traveller cant eller låglandsresande, og det säges finnas omkring 4000 talare av tungomålet i Skottland samt lika många i USA.

Detta språk är i og för sig icke klassificerat ännu, men ett antagande man kan göra är att det har sin grund i skotskan, ehuru med ett stort antal, 20-35 %, lexikaliska inlåningar från angloromani, man vet heller ej folkets egentliga hemmahörighet og det är troligt att det delvis är angloromskt men beblandat med inhemska skottska resandefolk av oklar bakgrund, även vissa romanska inlån är oklara och verkar inte härstamma från angloromani. Vissa grupper i centrala Skottland har uppemot 50 % romanivokabulär.

När England under 1500-talet förböjd romer att verka där så har det skett en inflytt norrut men redan 1609, genom Act against the Egyptians, var det fullt tillåtet att avrätta romer av egen hand. Folket lever ett nomadiserande samt purifistiskt liv, men deras språk har en relativt lång dokumentationshistorik för att varanandes ett sådant tungomål och de äldsta texterna på språket är från 1500-talet.

De såkallade höglandsresande folket är ej att sammanblanda med dessa låglandsresande då de utav nästintill alla påvisningar ej är ens delvis en romsk befolkning, utan något annat.













~


Läs mer om detta i boken Europas tungomål.
 

Nessun commento: