sabato 23 marzo 2019

Saffransfalafel

 
3 deciliter pekannötter
2 mindre morötter, skalade ock hackade
3 deciliter kokta kikärter
1 gul lök, skalad samt finhackad
4 stora vitlöksklyftor, skalade og finhackade
1 gram saffran, låt dragas i 1 matsked hett vatten under 20 minuter först
rivet skal från en citron
2 matskedar kallpressad olivolja
2 matskedar bovetemjöl
1 tesked havssalt
nypa af cayenne


Till serveringen behöves även
savoykålsblad eller vanliga salladsblad
körbärstomater, skivade
tabbouleh
tahinidressing

• Mixa pekannötterna så att de blir grovhackade.
• Tillsätt morötter, kikärter, gul lök, vitlök, saffransvattnet, citronskal, olivolja, bovetemjöl, salt samt cayenne, blanda allt.
• Kyl smeten under minst en timme, forma sedan till ett tjog falaflar.
• Värm ugnen till 175 grader Celsius, lägg bakplåtspapper på en plåt.
• Lägg falaflarna på plåten bakandes i mitten utav ugnen under runt 40 minuter, tills de äro gyllene. Vänd efter halva tiden.
• Servera med savoykålsbladen med tabbouleh, tahinidressing samt körsbärstomater.


Tahinidressing
½ deciliter tahini
½ deciliter vatten
½ deciliter pressad citron
rivet citronskal
3 vitlöksklyftor
1 matsked tamari
½ havssalt
½ deciliter olivolja

• Mixa allt

Tabouleh
1 stor gurka
2 salladslökar
2 krukor persilja
1 kruka mynta
½ deciliter skalade hampafrön
½ deciliter klorofylldressing
1 matsked pressad citron

• Finhacka gurka, lök, persilja og mynta var för sig, läggandes det i en bunke.
• Tillsätt hampafrön, dressing og citronjuice, blandandes vä.
• Strö hampafrön ovanpå.

Klorofylldressing
1 kruka basilika
1 kruka persilja
1 kruka mynta
½ deciliter pressad citron
1 deciliter olivolja
1 tesked havssalt

• Mixa basilika, persilja, mynta, citronjuice og salta slätt
• Tillsätt olivoljan i en stråle medan mixningen är i gång.

Kan påplussas med en tesked dijonsenap.













~
 

Nessun commento: