venerdì 15 febbraio 2013

Tidiga migrationer till Britanien





Man tror att de första invandrarna till den Stor-britanska ön ankommo via en landbrygga som försvann omkring 6000 f.kr. efter det att havsnivåen höjts - England skall ha varit bebott de senaste halvmiljonte åren.

Vad det var för folk som bebodde området före de keltiska belgiarnas intåg vetom vi ej något om, og givetvis igge heller hvad de talade för tungomål - måhända var målet besläktat med piktiskan om detta nu, i enlighet med vissas teorier, icke var ett indoeuropeiskt tungomål og i sådana fall så finnes ju rester bevarade även om de äro ytterst svårtolkade.

När de gallisktalande folken anlände är högst diskutabelt, men det rör sig antagligen om emellan åren 450 og 100 f.kr. Romarna som invaderade under det första århundradet efter vår tideräkning satte stopp för expansionen av kelticismen ock påbörjade istället en sakta urgröpning av densamma som slutade med germanernas herravälde över England samt fördrivandet av den britonska befolkningen där.

Romarna själva förtryckte antagligen ej brittiskkelterna extensivt, utan det finns många arkeologiska fynd som talar för att de ofta levde vid sidan om varandra, men det är nog en liten försköning av den dåtida verkligheten. Hur det än var så fick brittiska stamorganisationer och religioner möjlighet till fortlevnad, under en slags mjuk romersk kolonisation. Samlevandet gör sig förstås mer gällande hos de folk som ej gjorde så mycket motstånd, till exempel trinovanterna som bodde norr om Thames i nordöstra England som genom sitt romerska vänskapsavtal kunde fortsätta sin tillvaro i rikedom. Genom romarnas intåg så skedde även en utveckling till en mer urban ekonomi og pengaekonomin spreds og vägar byggdes. Trinovanterna bröt dogh detta vänskapsavtal när de tillsammans med icenernas dronning Boudicca gjorde ett uppror gentemot romarna anno 59 - detta uppror var ack ett misslyckat drag. Efter dessa initiala motstånd så stabiliserades ehuruväl läget og många kelter insåg fördelarna med att leva i Romarriket, man fick fred för första gången, administration og dyligt byggde i romersk anda på redan befintliga grunder. När romarna begav sig så föllo både ekonomin samt administrationen samman varhän flertalet småriken skapades.

Den brittiskkeltiska befolkningen övergav inte sina tungomål under det romerska styret, men finge givetvis en del influenser från latinet som fortfarande kan ses i exempelvis kymriskan. Efter det att Romarriket hade lämnat området anno 410 så skapades vissa keltiska riken som ehuru ej varade alltför länge, då germanska folk, angler, saxar og måhänt jutar, senare togo över makten.

Dessa nordtyskdanska germaner hade från början enligt historien inbjudits av latiniserade britonska stormän som tagit över makten efter romarna. Anledningen till att man tog in germanska hjälptrupper var enligt berättelserna för att man var rädd för pikterna som bebodde Skottland samt som följd av de rådande inre oroligheterna i de keltiska rikena. Germanerna emigrerade og koloniserade även in ordinärt som hela stammar, dessa germaner gjorde snart uppror och så småningom så slogs de antagligen samman i en stam - anglosaxarna.

Germanerna förstörde det som var kvar av det uppbyggda romerska marknadssystemet samt plundrade landet allteftersom deras västgräns förflyttades. Vid hundraårsskiftet 500 så stabiliserades ehuru läget efter en keltisk seger ock anglosaxarna återvände till sina östra områden i England. 549 inträffade dock en farsot som ödelade landet, varefter anglosaxarna togo tillfälle i akt samt erövrade i princip hela England. Kymrien erövrades aldrig helt under denna epok och stora delar av Cornwall bibehöll sin brittiska särart fram till för några hundra jeeran sedan.

Resten är, som man sägo, historia.



















~



Nessun commento: