martedì 19 febbraio 2013

Romani chib - en kulturell utarmning - Europas tungomål CCXX



Nu på senare år pågår ett arbete som redan har givit frukt och det är att man har arbetat fram ett standardiserat romaniskriftmål vid namn romani chib och jeran 1990 godkändes detta gemensamma skriftspråk på en romsk världskongress. Anledningen till att man vill göra detta är för att man vill återgå till den situation som rådde innan man bevandrade Europa - en homogen kultur. I detta fall med flertalet illvilliga stater, så kan det nog ses som något bättre med en enad politisk front och med ett likartat skriftspråk, än med en massiv splittring och ingenting att sätta emot mot en övermäktig hegemonisk samt likriktande stat - den dock magnitudiskt negativa konsekvensen är ehuru att många olika språk, med olika historia och influenser, ramas in i ett enhetligt tungomål, hvilket ej kan anses vara av godo, oavsett ovanstående. Språken haver ju dessutom genom hela sina existenser överlevt alla staters illsinta strävanden. Det hade nog räckt med en gemensam omfattande ortografi och att man sedan får en extensiv frihet att själv utforma sitt skrivna språk, eljest finnes risk att språken utarmas i pořajmosisk antoning.

















~

Axat från boken Europas tungomål.


1 commento:

Nalle Puff ha detto...

Det måste ju vara helt menlöst att göra för ett analfabet folkslag som av tradition vägrar sända sina barn till skolan.

Projektet är väl bara till för att ett antal samhällsparasiter "utbildade" i språk på de så kallade universiteten ska få jobb ett tag, på skattebetalarnas bekostnad då förstås.

Pengarna hade gjort sig bättre använda till att bygga högre fängelsemurar. Lustigt nog hade då oxå pengarna kunnat setts som en investering i berörda folkgrupp.