sabato 19 giugno 2010

Lomerna i Armenien – lomavriska språket

~


Lomerna är ett romanifolk.

Historiskt så spelar Hayastan, eller då Armenien, en konsiderabel roll i den romska språkutvecklingen i Europa då man tror att det är just armeniska romer som vandrat vidare till Byzans, hvilket det stora antalet armeniska låneord i alla romskeuropeiska språk visar på, och de bör i sin tur ha kommit dit direkt från Iran, hvilket var mellanstationen för de indiska folkens väg.

Man har betänkt att då romer började göra sig gällande i Konstantinopel runt mitten av 1000-talet så är det invasionen av seljukerna intill Armenien som föranledde flytten.

Lomavren / Bošaiska / Pošiska, lomernas språk, är ett språk som är inom samma språkgruppering som armeniskan och alltså inte ett i grunden indoariskt språk utan ett armeniskt tungomål, enligt mången armenofilsk lingvistik.

Antalet talare av detta lomska språk är ovisst, förutom att det håller sig på den nedre skalan i räknestegen. Antalet armenska romer beräknades år 1987, utav Minority Rights Group, till att vara 48 styckna, varav över 80 % levde i urbana förhållanden. Andra siffror menar att det totala antalet lomer är i tusental, fördelat emellan Armenien och Georgien. Det är inte så lätt att veta, de verkliga siffrorna, men vi kan anta att de är tämligen låga.

Lomavriska är inte enbart ett armeniskt mål, utan det är som ovan indikerades väldigt uppblandat med indoariskans romanimål och i dagligt tal så kan man hänföra språket till denna grupp då talarna är romer, ehuru grammatik, ljud och ordförråd är strukturerat som armeniskan, men själva orden är oftast pur indiska. Detta är inte ett ovanligt förhållande för de romska språken i Europa.

Så vi kan nog ändå säga, emot armenofilernas strukturalistiska ståndpunkter, att språket är indoariskt, romanimål, eller då, lomani.

~



Nessun commento: