1 kilo blandad fisk, urtagna og gälarna borttagna
12 deciliter vatten
2 morötter, slantade
1 stor gul lök, grovt hackad
1 fänkålsknöl, grovt hackad
5 vitlöksklyftor
1 krydbukett
2 matskedar tomatpuré
5 matskedar olivolja
1 gram mald saffran
salt samt peppar
rouille till serveringen
Rouille
1 stark röd chili, finskuren
6 vitlöksklyftor, hackade
1 äggula
4 matskedar ströbröd
1 ½ deciliter olivolja
salt
• mixa chilin, vitlöken, äggulan, ströbrödet samt lite saltet till en tjock kräm.
• tillsätt olivoljan i små omgångar under tiden du mixar framtills det får en tunn majonnäsliknande kosistens. Ha det i en skål, täckandes över samt förvara det i kylen tills den skall serveras.
Fisksoppan
• Skär fisken i mindre bitar, allt förutom gälarna samt innandömet kan användas, så man behöver ej ta bort huvud, fenor, m.m., men även filéer om man föredrar det.
• Hetta upp olivolja i en gryta, lägg i lök, morötter, fänkål samt vitlök låtandes detta fräsa under omkring 10 minuter. Tillsätt sedan all fisk, kryddbuketten samt vattnet kokandes upp för att sedan sänka värmen sjudandes sakta under lock i runt 25-30 minuter. Ta sedan upp kryddbuketten eventuella ben, huvud og fenor. Har man ren fisk utan huvud med mera så kan olika fiskfonder tillsättas ock.
• Mixa resterande innehåll till en slät soppa, rör ner saffran samt tomatpuré samt avsmaka med salt og peppar.
• Hetta upp soppan ordetnligt serverandes med rouille som doppas i.
~
Nessun commento:
Posta un commento