mercoledì 1 febbraio 2023

Soupe de poissons - recept

  

1 kilo blandad fisk, urtagna og gälarna borttagna

12 deciliter vatten

2 morötter, slantade

1 stor gul lök, grovt hackad

1 fänkålsknöl, grovt hackad

5 vitlöksklyftor

1 krydbukett

2 matskedar tomatpuré

5 matskedar olivolja

1 gram mald saffran

salt samt peppar

rouille till serveringen

 

Rouille

1 stark röd chili, finskuren

6 vitlöksklyftor, hackade

1 äggula

4 matskedar ströbröd

1 ½ deciliter olivolja

salt

 

• mixa chilin, vitlöken, äggulan, ströbrödet samt lite saltet till en tjock kräm.

• tillsätt olivoljan i små omgångar under tiden du mixar framtills det får en tunn majonnäsliknande kosistens. Ha det i en skål, täckandes över samt förvara det i kylen tills den skall serveras.

 

Fisksoppan

• Skär fisken i mindre bitar, allt förutom gälarna samt innandömet kan användas, så man behöver ej ta bort huvud, fenor, m.m., men även filéer om man föredrar det.

• Hetta upp olivolja i en gryta, lägg i lök, morötter, fänkål samt vitlök låtandes detta fräsa under omkring 10 minuter. Tillsätt sedan all fisk, kryddbuketten samt vattnet kokandes upp för att sedan sänka värmen sjudandes sakta under lock i runt 25-30 minuter. Ta sedan upp kryddbuketten eventuella ben, huvud og fenor. Har man ren fisk utan huvud med mera så kan olika fiskfonder tillsättas ock.

• Mixa resterande innehåll till en slät soppa, rör ner saffran samt tomatpuré samt avsmaka med salt og peppar.

• Hetta upp soppan ordetnligt serverandes med rouille som doppas i.













~

Nessun commento: