venerdì 3 febbraio 2023

Olla podrida - Recept

  

500 gram tjockt revbensspjäll

300 gram torkade kikärtor

250 gram nötkött

200 gram rökt sidfläsk

100 gram lufttorkad skinka

2 spanska blodkorvar

2 starka korvar

2 gristassar

1 grisöra

2 morötter

1 kålrot

1 gul lök

6 vitlöksklyftor

6 lagerblad

4 kryddnejlikor

4 matskedar isterflott

salt samt peppar

 

I de ursprungliga recepten skola det vara ännu mera köttsorter, såsom duvor, änder, ankor, kalv, oxtunga, fårtunga samt får og höns, orre og gås, plus en hare. Jag har här magrat till rätten.

 

• Hursomhaver, lägg kikärterna i blöt över natten i rikligt med vatten, häll dem sedan tillsammans med vattnet i en större gryta tillsammans med nötköttet, revbensspjällen, grisfötterna, grisörat, fläsken, skinkan, lök, lagerblad samt kryddnejlikorna. Fyll på med vatten så det täcker låtandes sedan sjuda under 1 till 1,5 timme.

• Skala morötter samt kålrot, skärandes dem i bitar för att lägga dem i grytan tillsammans med korvarna. Stöt vitlök med en nypa salt tillsättandes det. Krydda sedan även med peppar rörandes i flottet eller smöret.

• Koka sedan ytterligare under 15 minuter tagandes upp köttet, fläsket, skinkan samt korvarna skärandes dessa i mindre bitar, lossa kötet från revbenen samt gristassarna skärandes i bitar. Lägg sedan ned allt i soppan igen og avsmaka med salt samt peppar.














~

Nessun commento: