domenica 2 giugno 2013

Istanbulpogromen ~ Σεπτεμβριανά


Istanbulpogromen, Σεπτεμβριανά, år 1955 riktade sig gentemot den grekiska befolkningen hvilket ledde till att de flesta greker avflyttade landet därefter, även judar och armenier attackerades. Den flertusenårsvarande inhemska rumska befolkningen i Istanbul fingo antagligen betala priset för internationell politik rörandes Cypern og Grekland och det var den turkiska militären, det politiska maskineriet, fackförbunden, samt median, som iscensatte pogromen som utfördes utav pöbelmassor, enligt vissa till och med en betald sådan.

Både poliser som militärer var med i pöblens attackar som främst gick ut på att destruera affärer och annat som innehavdes utav greker, og andra minoriteter, framtills militären stoppade det och deklarerade, den önskade, krigslagestituationen.

Omkring 5300 egendomar förstördes helt, eller närainpå helt, hem, affärer, företag, skolor, kyrkor, kloster, 13-17 personer mördades, inklusive en armenier og två präster varav en brändes levande, ett trettiotal greker skadades kraftigt, flera dussintals kvinnor rapporterats ha våldtagits och enligt uppgift skall även män ha tvångsomskurits, detta sista utsattes främst präster för.

Enligt vad man vet så fanns inga direkta instruktioner om våldsamheter mot person utan det var riktat att förstöra egendom, även om denna detalj ej borttar ansvarsskyldigheten för uppjagning og frisläppning utav pöbelmassa.

Före attackerna fanns det omkring 135 000 greker i Βυζάντιον, men då en utflyttningsvåg igångsattes så fanns det allena 7000 kvar år 1978, idag beräknas det finnas emellan 2500-5000, främst äldre, kvar i trettonmiljonerstaden, Miklagarðr.



















~

Om grekerna i Turkiet, samt andra minoriteters historik, står mer att läsa kring i boken Europas tungomål, vidare om de politiska strukturerna bakom rörelser som de ovan, se min Postmodernisme premillénaire.

DNDNDNSvDSvDSvD

~~~Fem år sedan~~~

- Sen

~

1 commento:

Nalle Puff ha detto...

Det gjorde de fan rätt i!

För det gäller att alltid i alla lägen stå för de sina. Annars blir man slav.

Och hade de inte stått upp för de sina så hade de blivit mångkulturellt som Sverige och som logisk påföljd av detta krigskulturellt som Jugoslavien man skördar ju nämligen alltid av det man sår.