sabato 10 dicembre 2011

Balvenie, 12 ã, Doublewood

~


Bärnstensfärgad med sherrydoft.

Doublewood betyder att den först lagrats i tolv år i ordinära amerikanska bourbon ekfat för att sedan slutlagras under nio månader på spanska sherryfat som haft Oloroso. Detta ger whiskyn den sköna mörka bärnstenstonen. Varandes en Balvenie så är kornet i huvudsak egenodlat på de lokala fälten samt traditionelt golvmältat.


degusté:

Eken känns vid drickning, enligt vissa.

bara smärre rökig, varandes en Speyside, men väldigt tunn og vattnig i sin konsistens, mjuk og behaglig, lättdrucken, något vass, snabbt övergående smakoptimal, medels lång og härlig smakavslut längs sidotungsgången, enligt vissa palatal, ehuru ej enligt mig. Tydlig i sin honungssmak, og sherry, en antoning av nöt samt kummin, måhända även viss sälta, eller var det nog mest sötma. Välpassande som avec, et apertif.

En bra single malt, även för de som ej ännu känner sig bekväma med single malt överlag, för den som ej riktigt gillar de rökigare varianterna.



~










DN, Gp, SvDSvD, SvDSvDSvD

~~~Tre år sedan~~~


~

Nessun commento: