lunedì 19 settembre 2011

Gigantopithecus - Yetin

~
Genusen Gigantopithecus framförs ofta som en ättling till genusen Sivapithecus, som är relaterad till dagens orangutanger, varandes antagligen den största apa som någonsin har levt på jorden, med sina 2,5-3 meter i höjd, levandes framtills medelpleistocenisk tid i Asien.

Aparten upptäcktes först av von Koenigswald, en holländsk geolog, som fann dess tänder på apotek under hans resor i Kina et Jawa emellan åren 1934-1939, när han egentligen var på jakt efter draktänder.

Gigantopithecus levde ungefär emellan fem miljoner tills för kanske hundra tusen år sedan och räknas således till samma underfamilj som orangutangen, varandes eurasiatiska till sin börd, sedan väldigt länge avskiljda från de afrikanska aporna som vi människor tillhör. Fossil har hittats i Kina, Indien samt Vietnam.

Gigantopithecus gick antagligen på alla fyra benen samt varandes en växtätare, med främsta troliga föda av bambu og frukt. Utifrån fossilen har man lokaliserat två olika underarter Gigantopithecus blacki samt Gigantopithecus bilaspurensis.

Kryptozoologer menar att det äro möjligt att det är en ättling till denna art som kan vara den ännu mytologiska yetin samt i Amerika förekommande sasquatch, i lä för denna hypotes är ehuruväl att habitatkännedomen skiljer markant från observationerna av dessa nutida ’arter’ och gigantopithecus förekomster.

Upptäckten av Gigantopithecus lär även ligga till grund för ursprungsversionen av King Kong-filmen.












~~~Tre år sen~~~

- Ärorik börd.

~

Nessun commento: