~
le terroir bourguignon
un bouquet d’arômes, belle complexité
gustative divine, gemme
marcen ovan är égrappé och producenten Joseph Catron, verksam sedan 1882 i Nuits-Saint-Georges, framställer endast små kvantiteter åt gången, detta är gällande de flesta utav detta företags framställningar som domineras utav marker, fruktdestillat samt likörer, alla säges bära autentiska smaker, L’Empreinte d’une saveur authentique, märks kartonaget med. Indikeringen très vieux förklarar att den är minst lagrad under sex år i ekfat, men företaget proklamerar att just denna hållits i lager minst tio år.
som namnet antyder är det Burgundiska druvor som kommit i fatet, i själva fallet till sin helhet Pinot Noir tillväxta i Côte de Beaune et Côte de Nuits, samt sedan enkom lättpressade för att få högsta aromatiska utkomst till marken. De tillerkända vinbönderna, vigneron, nyttjar de traditionsstarka pot-stillen, potkittlarna, av koppar, varav många är över hundra år gamla, och när destilliseringen är gjord hälles marken till stora ekfat, i denna fas når alkoholhalten runt 50 %. Vad gäller Trés Vieux Marc de Bourgogne des Dames Huguette lagras marken minst under en period utav 10 år, en tjugoåring finnes likväl.
dégustation:
helt underbar; mycket karaktäristisk specifik spatial doft, behaglig marknärig fleur, men ej särledes vass, men ack direkt kännbar som varandes utav burgundisk terroir, kraftig og lång i smak, strävt avrundad og graciös, med tilltagande styrka, komplex bouquet af aromer, ej alls robust utan snarast som en grappa riserva avânce
ta en dropp på fingret, erinra framtill tvätt
+ Burgund är likt min terroir, Moi, Comte de Paris, Saint Warinus, Bodilo, Kunza le Gunza, von Trier, des Francs Ripuaires
se även Le Figaro för marcen.
Andra om: Très Vieux Marc de Bourgogne des Dames Huguette, marc de bourgogne, Dames Huguette, Bourgogne, terroir, marc, grappa, burgundisk terroir, int
Nessun commento:
Posta un commento