domenica 24 gennaio 2010

Kunza le Gunza, von Trier, des Francs Ripuaires – Genealogica CXVI

~
Kunza, eller kanske oftare uttalat som Gunza, föddes någongång år 625, eller 643, i Trier, eller som staden även heter Trèves, på franska, Tréier, på luxemburgiska, eller då Augusta Treverorum, och är den äldsta formellt erkända staden i dagens Tyskland, ävenså det äldsta sätet för en kristen biskop norr om Alperna. Under den merovingiska tiden var Trier i princip självständigt magnat.

Gunzas fader var den frankiska pippinidisk karolingern saint Clodulf af Metz, ärkebiskop, och hennes moder må ha varit Sigrade af Alsace, men riktigt säker på denna punkt kan vi nog ej så vara. Källorna är skrala.

Gunza var dock säkerligen syster till St Basinus, likväl han ärkebiskop av Trier, och gifte sig med burgunden Gerwin som var greve af Paris, och son av Bodilon af Trier, plus Sigrade af Alsace.

Gunza, tillsammans med Gerwin, fick barnen Ludwig den Helige som även han besteg tronen som ärkebiskop över Trier, samt Lambert de Hesbaye som blev greve över det austrasiatiskt viktiga Hesbania, samt var en föregångare till robertinerna, hvilka var föregångare till capetianerna, det franska kungahuset framtills 1848, samt i direktledo styre än idag i Spanien og Luxemburg.

Gunzas roll i historien verkar således inte vara alltför stor, åtminstone känner vi ej till den. Men man skall inte förblindas utav hennes oviktighet som aktivt görande part för olika ting, hon har en annan roll att spela häruti som är närt viktigare.

För det första så är hon, som vi kan se, en nod för en mängd olika historiskt viktiga personer, inklusive ett antal helgon, och därigenom slagförs hennes egen viktighet, då en del aldrig kunnat komma till utan hennes medverkan.

Men det är kanske inte här hennes viktigaste roll spelar, utan den kan finnas en dold central punkt i hennes blodslinje, eller snarare etnicitet, fastän hon är, skall markeras, av öppen carolingisk-pippinidisk börd. Mannen hennes är utav – så vitt vi vet – rojal burgundisk ätt, helburgundisk, men ändå så framför man hela tiden att han är av frankisk stam, fastän han ej är så in sangue. Uppenbarligen är detta ett viktigt element i framförslen, och det är Gunza som här tillför frankisk stam och det är hennes tribala ställning som övertar hans hvilket visar på hennes preeminenta ställning i den sociokulturella kontexten, fastän han både är kungslig, greve, helgon og ättegrundare för en av de viktigaste europeiska ätterna genom tiderna.

Alla deras barn övertar den matrilinjärt tillförda etniciteten.

Burgund no more, Frank, jawohl
Gunza is tha shit

~



Gunzas make burgunden Gerwin / Warinus / Guérin blev första greven av Paris, som frank, om denna se mina: Saint Warinus - Transetnisk person samt Saint Guérin, Comte de Paris.

Karl den Stores vin, det röda skvalpar än: SvD

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 commento:

Johan ha detto...

Fan vad jag älskar den här bloggen. Länken till SvD är, som alltid, pricken över i.