sabato 8 gennaio 2011

Brokmerland og Klaus Störtebeker

~


De östfrisiska hövdingadömena skyddade ofta olika pirater som hade som sysselsättning att attackera samt profitera på hansaordens fartyg, till exempel Klaus Störtebeker af Vitalienbröderna.

Klaus Störtebeker haver fortfarande ett torn döpt efter sig i Marienhafe där han hade säte efter att han gift sig med en brokmerländsk hövdingadotter inom Tom Brokätten. Dottern var dotter till Widzel tom Brok, en bastardisk son till Ocko I tom Brok som hade blivit dubbad riddare när han varit i Italien under 1370-talet utav drottning Giovanna I di Napoli / d’Angiò.

Efter att Hansa lyckats domptera Östfriesland upphörde räderna og Störtebeker utlämnades år 1402 för avlivning i Hamburg, enligt många sägner blev han förrådd av sina egna men stora oklarheter finnes kring hans förkortande.

Under 1800-talet hittades ett kranium med bult i på den gambla avrättningsplatsen i Hamburg, bulten härrör från att man brukade bulta upp de avhuggna huvudena i avskräckande syfte. Skallen tros vara just Störtebeker, men kan likväl vara någon annan förseglad sjörövare.

I Stralsund finnes eljes en öl uppkallad i hans ära.


















~

Om Östfrislands folk og historia se min bok Europas tungomål.


2 commenti:

sperrling ha detto...

vad har vi inte vetat om om ädel adel vet vi nu, att när de tröttnade på alla uppstyltade kotterier i hovet, blev de riktiga gangstrars Erik af Pommern var allså inte ensam att trötta på det kungliga arvet han blev pirat av ren tristess. därav har vi urpsrunget till den nuvarande MAFFIAN och dess konservativa regler.

Anonimo ha detto...

"Hjälte i Hamburg" stämmer nog inte, Klaas Störtebeker plundrade för många Hamburgska fartyg. När en Störtebeker-staty sattes upp i Hamburg på 80-talet (socialistiskt initiativ) var protesterna från det Hamburgska köpmanskapet ytterst häftiga mot att denne sjörövare skulle på något sätt äras i efterhand. "Een likedeeler as goed as een hamborger koopman? Nee, min mors, lot mi aan land!" var ett av de mildare uttrycken jag hörde i rådhuset.