sabato 29 gennaio 2011

Limoncello ~ Limoncino

~
Limoncello är en enkel citronlikör gjord genom utvinning utav de aromatiska oljorna som finnes i de yttre delarna utav citronskalen beblandat med ren alkohol, vatten samt socker. Traditionellt så är det främst de ovala sorrentinska citronerna samt 95 %-ig alkohol som skall brukas, för bästa og genuinaste resultat.

Till följd utav att det ej tillsätts något artificiellt så kan det i flaskan ha bildats naturliga hinnor og beläggningar uppevid flaskhalsen, detta är således ett kvalitetsbevis.

Limoncello göres traditionellt primärt i Neapelbukten, Sorrentohalvön, Amalfikusten, på Capri, Ischia og Procida, samt även delvis på Sicilien og Sardinien. Drycken har spridit sig utöver hela Italien och även blivit känd utanför landet där det spridit sig som en lemonisk löpeld.

Limoncello dricks närsom, men kanske primärt som en digestiv, men även apertivt, ofta som digestiv emellan pastan och kötträtten. Ofta dricks den nedkyld, och längs Amalfikusten är det vanligt att även keramikglasen man nyttjar för drycken är nedkylda. Den går hur bra som helst, nästan smakfylldigare, att dricka okyld.

Limoncello är extra tacksam då den är utan citronsyra och därvid bibehållen len samt mjuk, fräsch og citronig. De olika sorterna kan avskilja ganska kraftigt i upplevd kvalitét og smak. Vissa limoncelli är även väldigt sötsliriga, för den som gillar det.


















~

Limoncello är enkelt att göra själv, är man i Sverige och inte har tillgång till de italienska livsmedelsaffärerna och därleda ej får tag på riktig alkohol så får okryddat brännvin, såsom vodka, duga, men då med mycket mindre vatten istället.

Recept finns överallt på nätet då det är en så enkel men populär dryck, se exempelvis på sidan Ricette di Cucina.

Då det är det yttersta skalen som skall nyttjas bör man ju absolut hålla sig till ekologiskt odlade citroner.




Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , int

~~~Ett år sedan~~~

- La lune.

~

3 commenti:

Charles Emil Hagdahl ha detto...

Qvinnorna skapades af Gud för att laga mat. Det var en qvinna, som upptäckte, att djuren endast genom anlitande af magens herravälde kunde civiliseras.

A-K ha detto...

En limoncello av god kvalitet är en ypperlig avrundning efter en god italiensk middag. Den rätta känslan vid dess intagande infinner sig främst en ljummen afton i exempelvis rofyllda Venezia eller kaotiska Napoli ;o)

S.A.I. Steve Lando ha detto...

esomoftast så är jag nog mer av en grappist där efter middagen, men ibland slinker en lemongoding ner, eljest som oftast vid avnjutning av ett bad.